Bulovka na Frýdlantsku má po dvaceti letech nového starostu - co se změní?

30. květen 2014

Arnoltice, které k Bulovce patří, se začátkem roku neblaze proslavily nelegálním dovozem německého odpadu. Někteří obyvatelé tehdy podepsali petici, která požadovala, aby odpad z obce zmizel. Ten tam ale zůstal a vznikla tam i třídící linka. Letošní komunální volby přinesly po dvaceti letech změnu starosty a sil v zastupitelstvu. Většinu získali odpůrci třídírny odpadu. Rozděluje německý odpad Bulovku i teď?

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Do devítičlenného zastupitelstva kandidovali lidé ze tří nezávislých sdružení. Dvě místa získalo Sdružení Arnoltice, jedno z nich patří dlouholetému starostovi Petru Strnadovi, další dvě obsadilo Sdružení mladých a čtyři místa patří sdružení TJ Sokol Bulovka. Odtud také pochází nový starosta Petr Dušek a místostarosta Jaroslav Štecher. Připomeňme, co se začátkem roku v Arnolticích, které pod Bulovku spadají, stalo. Do bývalé krůťárny bylo navezeno více než tři tisíce tun německého odpadu. Podnikatelé, kteří textil a plasty dovezli, potrestala Česká inspekce životního prostředí čtvrtmilionovou pokutou. Problém byl v tom, že k dovozu odpadu neměli potřebná povolení a kruťárna nebyla zkolaudována pro skladování odpadu. Podnikatelé se bránili tím, že chtějí odpad ekologicky zpracovat. Záměr ponechat a zpracovat odpad v obci, vzbudil rozruch. Vznikla i petice za odvoz odpadu z obce. Začátkem února kolegyně Ivana Bernátová natočila následující reportáž.

místní obyvatel
Když už se nezamezilo tomu odpadu, aby se dostal na naše území a do naší vesničky, tak teď se teda musí uvažovat, jakým způsobem ten odpad odtud dostat a jestliže skutečně by bylo možný ho nějakým způsobem zpracovat, nechť je zpracován.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka
Starší muž na otázku, kam s odpadem, odpověděl:

místní obyvatel
Asi to odtáhnout do toho Německa. V životě tady to nebylo tady, jo, nikdy, takovejhle sajrajt, to jako ...! Ať si to odtáhnou do Německa, ať si to dají kolem baráku. Mně to je jedno!

místní obyvatelka
Nevěřím tomu záměru. Myslím si, že prostě dosáhnou svýho, když se jim to povolí, že se sbalej a odejdou.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka
Starosta Bulovky Petr Strnad připomíná, že obec by mohla dát k provozu třídírny souhlas až po splnění přísných podmínek.

Petr STRNAD, starosta Bulovky
Od věcí hygienických, technických, včetně teda dohledu Úřadu pro bezpečnost práce, a jsem přesvědčen o tom, že tahleta celá soustava těch podmínek, které oni musí splnit, je natolik svazuje, že nemusíme mít obavy o to, že by se z obce stala nějaká skládka.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Z krůťárny se mezitím stala třídírna odpadu se všemi formálními náležitostmi, které jsou potřeba. Funguje zatím ve zkušebním provozu. Pracuje tam deset lidí a mělo by jich tam pracovat ještě dalších deset. Kromě už navezeného německého odpadu se tam bude zpracovávat i odpad uskladněný v nedalekých Černousích a ve Frýdlantě. Bývalý starosta Petr Strnad vidí v třídírně elegantní řešení problému navezeného odpadu. Uvádí i další klady.

Petr STRNAD, bývalý starosta obce Bulovka
Dneska prostě ta firma funguje, nehořelo to tady jako nikde jinde, víceméně zachránily se tady ty objekty, které by mohly jinak třeba zmizet z povrchu zemskýho. Kdysi to byl vlastně teletník, takže ten zápach z toho teletníku jako byl docela cítit hodně, potom se z toho stala prostě jakási slepičárna a kruťárna, takže spousta, spousta lidí nadávala na to, že prostě ten zápach je ještě větší a dneska tady je prostě třídírna odpadu, o který vlastně z hlediska nějakýho zápachu vůbec nikdo ani neví, že tam něco takovýho je, jo a funguje to.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Zajímalo mne, jestli změny v zastupitelstvu budou mít vliv na provoz třídírny. Novým starostou je Petr Dušek, jeden z iniciátorů petice proti třídírně. Je podle bývalého starosty Strnada možné, aby změnil názor?

Petr STRNAD, bývalý starosta Bulovky
Myslím, že nový pan starosta už asi poznal, jo, že prostě se nedá o odpadech jenom mluvit a odmítat je a myslím si, že postupem času změní názor a nakonec se ukáže, že s těma odpadama se musíme umět poprat, takže já jsem přesvědčenej o tomhletom, že i novej pan starosta nakonec přijde na to, že dobrá věc se nakonec podařila.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Jestli Petr Dušek názor na třídírnu odpadů v obci změnil, jak doufá bývalý starosta, nám řekne sám.

Petr DUŠEK, nový starosta obce Bulovka
Já svůj názor neměním. Já jsem proti těm odpadům byl a proti těm odpadům jsem i nadále, to je jedna věc, ale druhá věc, plně respektuju rozhodnutí, které bylo vydáno místním úřadem ve Frýdlantě, tím odborem stavebního úřadu a životního prostředí, že se povoluje změna užívání stavby na třídírnu, provozovnu sběru, výkupu, skladování a tak dále, těchhletěch odpadů. To je nevratný, to už je pravomocný. Ti podnikatelé tady jsou, uvažují, že tady podnikat budou, takže to beru jako holý fakt.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
V Bulovce na Frýdlantsku se letos po dvaceti letech změnil starosta a poměr sil v zastupitelstvu. I přes rozdílné názory na provoz třídírny odpadu to vypadá, že zastupitelé se chtějí na důležitých záležitostech obce domluvit. Jednání a komunikace jsou podle starosty Petra Duška důležité.

Petr DUŠEK, nový starosta obce Bulovka
Všichni mi přislíbili pomoc, já pomoc od každýho velice přivítám, takže já bych to nedělil na opozici a koalici. Jsme tady prostě devět lidí, jsme malá obec a musíme spolupracovat spolu, ať se nám to líbí nebo ne, a říkám každýmu, a řekl jsem to otevřeně, nezanášejme nějaké osobní rozpory do jednání ve věci obce. To se můžeme pohádat jako sousedi, ale určitě ne jako zastupitelé. Spíš očekávám, že při rozumném návrhu bude rozumný kompromis a bude to pro obec.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Podobný názor má i bývalý starosta Petr Strnad.

Petr STRNAD, bývalý starosta obce Bulovka
Asi ideální to není, že bysme se vždycky na všem shodli. Myslím, že já třeba z mý strany, že tolik jsem přístupnej, že dovedu teda jako lidi pochopit, tak jako jsem je dovedl pochopit, že jo, nějakým způsobem vždycky za těch posledních dvacet let, kdy jsem starostoval, protože přece jenom umět naslouchat je jedna věc, ale taky umět někdy i prosadit některé věci proti některým názorům občanů je zase druhá věc, kdy zase člověk musí vynaložit spoustu a spoustu energie a spoustu a spoustu argumentace.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka
Třídírna odpadu sice může bulovské zastupitele rozdělovat, ale podle starosty Petra Duška jsou důležitější věci a ty je spojují.

Petr DUŠEK, nový starosta obce Bulovka
Kanalizace, to je naše bolest. My máme strašně dlouhou obec a navíc jsou to obce tři. Víme, že to nebude hned, protože je to všechno o penězích, co si budeme povídat, ale, že tu kanalizaci chceme, že tady je určitý návrh, už je to i v územním plánu obce, takzvaný systém hnízd, to jsou ty místní čistírny odpadních vod, kam se sloučí třeba podle polohy, tři, čtyři, pět, šest baráků, udělá se jedna velká čistírna na obecním pozemku a vykoupeném pozemku, a pak taky naše další priorita - vzhled obce. Abysme se šli podívat do okolních, a my tady máme jednu velice pěknou obec kousek od nás, jsou to Heřmanice. Tam se mi to líbí a samozřejmě budeme se ptát: "Jak se vám to povedlo" a hlavně, "kde jste na to vzali peníze."

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu