Březnový výbuch ve skladu benziny v České Lípě stále vyšetřuje policie

19. říjen 2011

Českolipská policie stále vyšetřuje případ exploze v bývalém skladu pohonných hmot. Areál benziny vybuchl v českolipské čtvrti Slovanka letos v březnu. Příčiny požárů a následného výbuchu už jsou jasné, policie ale stále pátrá po tom, kdo přesně je za celé neštěstí, při kterém zemřeli dva lidé, zodpovědný.

Výbuch se v areálu bývalého skladu pohonných hmot ozval 25. března krátce před polednem. V tu dobu pracovali v objektu čtyři lidé. Dva muži na místě zemřeli, další dva muže transportoval vrtulník ve velmi vážném stavu do nemocnice.

Celý areál navíc leží blízko u trati, po které jezdí osobní vlaky - lze tedy hovořit o štěstí, že v době výbuchu nejel zrovna kolem žádný vlak.

Proč nádrže se zbytky pohonných hmot v areálu bývalé benziny explodovaly, to už policie ví, jak říká českolipská policejní mluvčí, Ivana Baláková: „Příčinou výbuchu a následného požáru, ke kterému došlo v bývalém skladu lehkých topných olejů v České Lípě dne 25. března se zabývala mimo jiné inspekce bezpečnosti práce v Ústí nad Labem a dále také Technický ústav požární ochrany. Inspekce bezpečnosti práce konstatoval že při pracích, které v areálu skladu prováděli pracovníci brigádně najatí došlo k porušení zásad obecných bezpečnostních postupů při svářečských pracích.“

S inspekcí bezpečnosti práce v této věci souhlasí také další odborné pracoviště. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že vina je na pracovnících, kteří v době krátce před výbuchem svářeli. Tak jednoznačné to ale podle vyšetřovatelů není, brigádníkům totiž někdo práci uložil a zodpovědnost za neštěstí je tedy na něm. Tímto člověkem byl nájemce objektu.

Pokutou to ale nekončí. Policie celý případ dál vyšetřuje a pokud se ukáže, že nájemce zadal pracovníkům rizikovou práci a nepřímo tak způsobil jejich smrt, může jít i do vězení.

autor: sas
Spustit audio