Brána do Krkonoš, kterou při vydatných zimách hlídá i sám Krakonoš

16. říjen 2017

Dnes si můžete tipnout podkrkonošské město v okrese Semily, které dostalo ocenění Historické město roku 2012. Má asi šest tisíc obyvatel a ve znaku města má méně známý strom.

Zajímavý je půdorys centra města, ukazující na jeho plánovité založení, nikoliv na živelné osídlení. V roce 1894 ve městě vznikl Český krkonošský spolek, nejstarší český lyžařský spolek.
Další nápověda – od listopadu roku 1999 obec užívá vlajku, na které je vyobrazen strom jilm, podle kterého má také obec svůj název.

Doporučujeme navštívit tamní Zvědavou uličku, kde je mnoho historických domů a roubených chalup, které jako by byly postavené tak, aby jejich obyvatelé měli dobrý přehled o tom, co se v ulici děje.

Za návštěvu stojí i tamní zámek. Od roku 1953 v jeho prostorách sídlí Krkonošské muzeum.

Hádáte Jilemnici? Ano, je to Jilemnice, kterou stojí za to navštívit. Tak hurá do podkrkonošského městečka, kde na vás dýchne Krakonošova atmosféra.

Hezké zážitky s Českým rozhlasem Liberec přeje Marcela Augustová.

Krkonošské muzeum v Jilemnici
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.