BOSU

9. leden 2013

Můžete na něm stát, hopsat, chodit, běhat, posilovat a získat stabilitu. O čem mluvíme? O BOSU. Jde o cvičební pomůcku a také o stále oblíbenější pohybovou aktivitu, kterou navštěvuje ve studiích a tělocvičnách stále více lidí.

„BOSU jsme měli možnost poprvé cvičit na kongresu v Itálii před čtyřmi lety, kde nás hodně zaujalo. Do té doby se cvičilo v Čechách jen v Praze a v Brně. Takže jsme poměrně složitě sehnali finance, riskli to a šli do toho...“ vypráví historii cvičení BOSU v Liberci lektorka Anna Peterková.

Sama má certifikát na lektorování několika verzí cvičení BOSU, a takových cvičitelek v Česku moc není. A co to vlastně ono BOSU je? Je to jednak název sportu, a jednak jméno hlavní cvičební pomůcky při této pohybové aktivitě.

BOSU je ,dá se říci, takový půlmíč. Používá se oběmi stranami – jak vypouklou tak plochou. Vypoulená má za úkol šetřit klouby při skocích, balancování a dalších dynamických cvicích, plochá pak slouží pro cvičení rovnováhy i síly.

A jak vypadá hodina sportu BOSU? „Principem cvičení je práce s nestabilní plochou, při které musí člověk zapojit hluboký stabilizační systém, to znamená hluboko uložené svaly zádové a břišní, které jsou zodpovědné za držení těla a které se běžným cvičením velmi špatně posilují...“ vysvětluje Anna Peterková.

Pokud se vám nechce chodit na organizované hodiny sportu bosu, můžete si balanční podložku ve tvaru půlmíče pořídit domů a třeba na ní posilovat.

Druhá lektorka Kateřina Rálišová si cvičení bosu zamilovala, protože je zdravotní, dynamické i posilovací a člověk díky němu získá zdravé tělo i dobrou psychiku. Navíc BOSU je stále vcelku exkluzivní záležitostí. „Jsme jedno z mála studií, které toto cvičení nabízí... Jinde se zřejmě neujalo nebo tam nemají dostatek kvalitních lektorů, a to mi máme.“ konstatuje Kateřina Rálišová.

Zaujalo vás bosu? Není nic jednoduššího, než ho jít vyzkoušet!

autor: sas
Spustit audio