Bezpečnostní kamery na Jablonecku snižují kriminalitu, dokazují statistiky

17. leden 2014

Umí zabránit krádežím aut, pohlídají zloděje i podvodníky, prozradí pachatele přepadení. Bezpečnostní kamery hlídají ulice měst a obcí na celém severu Čech. Na Jablonecku mají kamery hlavní úkol: omezit krádeže aut v rekreační oblasti Jizerských hor. Podle policejních statistik se jim to daří.

„Jeden kamerový bod je na dolní Smržovce na odbočce na Albrechtice - Josefův důl, hlídá auta a jejich krádeže. A jednu kameru máme tady v centru města u diskotéky Eden, aby hlídala rušení nočního klidu,“ ukazuje směrem ke kamerovým bodům ve Smržovce starosta Marek Hotovec z ODS.

Stejně jako ve Smržovce se i v dalších městech a obcích v tanvaldském mikroregionu kamery soustředí především na krádeže aut, které jsou v horských oblastech tradiční.

Kamery tam velmi pomáhají, potvrzuje Dagmar Sochorová z jablonecké policie:

„Vzhledem ke značné členitosti území a především krádežím motorových vozidel a i vzhledem k další trestné činnosti je tento kamerový systém pro práci policistů velice důležitý.“

Krádeže aut jsou v jizerskohorské oblasti pro kamery úkolem číslo jedna. Ale mimo to umějí záznamy pomoci i při dalších případech.

„Řidič firmy převážel na podvalníku motorové vozidlo, které se po průjezdu kruhovým objezdem se zřítilo a spadlo na svodidla a zdemolovalo je,“ přiblížila Sochorová další případ, kdy kamery na Jablonecku pomohly.

Kamerový systém obecně má příznivce i odpůrce. Jak vyplynulo z ankety Českého rozhlasu, na Jablonecku převažují lidé, kteří jsou za kamery ve svých městech rádi.

„Myslím si, že i takoví ti zlodějíčkové mají trošku respekt nebo nevědí, jestli je to nikde nechytí. Z preventivních bodů je to dobrý určitě,“ řekla jedna z obyvatelek.

autor: sas
Spustit audio