Berberská lvice dorazila do liberecké zoo z Paříže. Ve volné přírodě už vzácnou šelmu nespatříte

12. leden 2017

Do zoologické zahrady v Liberci ve čtvrtek dorazila netrpělivě očekávaná samice lva berberského. Téměř dvouletá Shani dorazila až z Paříže, aby v budoucnu vytvořila chovný pár s libereckým samcem Terrym. Ve volné přírodě je tento druh už zcela vyhuben.

Liberečtí chovatelé se pokusí o odchov vzácných šelem, jen co lvice Shani dospěje. Zatím jí nejsou ještě ani dva roky, tato vzácná zvířata dospívají mezi dvěma a půl a třemi roky. Na lvíčata si tak návštěvníci budou muset ještě počkat. Zatím se chovatelé budou snažit o to, aby se se svým dvouletým partnerem Terrym dobře snesla.

Lvice bude první dny ubytovaná ve vnitřním kotci, návštěvníci ji uvidí, až se sžije s novým prostředím a sama vyjde do výběhu.

Liberecká zahrada měla doteď dva mladé samce, které získala v roce 2015 z olomoucké zoo. V Liberci nyní zůstane jen tříletý Terry. Jeho bratr Basty se ve čtvrtek vydal na transport do zoo du Bois d ́Atilly ve Francii.

Lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat. V minulosti obýval třeba severní Afriku, vyhovovaly mu lesnaté kopce a hory v pohoří Atlas. Od roku 1962 ale zoologové nezaznamenali výskyt v přírodě. V současné době jsou lvi berberští pouze v zoologických zahradách a v soukromých chovech.

samice lva berberského Shani byla po převozu do liberecké zoo nervózní.
autoři: Lucie Fürstová , jch
Spustit audio