Bedřichov v Jizerských horách chce obnovit tradici sjezdového lyžování

3. leden 2013

Bedřichov na Jablonecku býval rájem sjezdařů. Dnes je situace jiná. Sjezdaři jezdí do modernějších center s lanovkami a v Bedřichově jich rok od roku ubývá. Vedení obce to chce změnit.

„Rádi bychom obnovili tradici sjezdového lyžování v Bedřichově,“ říká místní starosta Petr Šmaus.

Před časem do jeho obce jezdilo mnohem více sjezdařů.

„Dřív jsme na Bedřichov jezdívali s dětmi, a to i na více dní. Líbilo se jim tam, navíc v okolí v Jizerských horách moc dalších lyžařských středisek nebylo,“ vysvětluje Zuzana, která dnes dává přednost jiným areálům.

Bedřichov se stal symbolem běžeckého lyžování a sjezdování ustoupilo do pozadí.

„Když se řekne Bedřichov, určitě se mi vybaví běžky. Musím říct, že to není vždy pozitivní vzpomínka. Běžky jsou pro mě spojené s dřinou,“ říká oštěpařka Barbora Špotáková.

V okolí se objevila širší nabídka sjezdařských areálů nabízejících lyžařům aktivnější služby včetně lanovek místo vleků.

„Jezdíme na Severák, na Tanvaldský špičák. Vím, že v Bedřichově jsou také sjezdovky, ale my raději jezdíme s dětmi tam, kde jsou lanovky, to je pro ně lepší než vleky,“ říká Tomáš Jirák z Prahy.

Větší propagace sjezdovek a více turistů v obci a okolí, to je podle vedení Bedřichova cesta, jak sjezdaře nalákat zpátky.

autoři: sas , Alina Holušová
Spustit audio