Barokní kostel v Brenné na Českolipsku už deset let opravuje spolek nadšenců

3. srpen 2014

Areál kostela v Brenné na Českolipsku je v žalostném stavu. Kostel sv. Jana Křtitele nechala v roce 1723 postavit Anna Marie Františka Toskánská. Barokní skvost pražského architekta Václava Špačka by možná zanikl, nebýt spolku Drobné památky severních Čech, který si ho za symbolickou cenu pronajal, aby ho mohl opravit.

Spolek, který peníze na obnovu získává hlavně z dotací, má za sebou první desetiletí oprav.

Přestože se budova kostela v současné době opravuje, stále je na něm vidět, jak chátral. Místy chybí okna, které nahradil vlnitý plech, aby dovnitř nepršelo.

„Zjistili jsme, že nejenom drobné památky potřebují pomoc. Jsou tady i mnohem větší objekty, které jsou ve velmi špatném až havarijním stavu. V mnoha případech jim hrozil zánik," vysvětluje místopředseda spolku Drobné památky severních Čech Michal Panáček.

„Prvotní bylo zachránit kostel, jehož část stropu se v roce 2002 zřítila. Zřícením hrozila i celá střecha,“ dodává.

Uvnitř kostela je vidět, jak to vypadalo. Na stropě je část s původní omítkou, která nespadla, a pak vydřevěné části. To jsou ty, které se zřítily.

„Takto náročně provedený strop byl přímo propojen s konstrukcí krovu. Poškození prvků krovu bylo zároveň poškozením nosných prvků stropu. V prostoru celého kostela bylo postaveno velké trubkové lešení, kterým byly podepřeny ty části, které se nezřítily," říká Panáček.

Kromě stropu je v kostele ještě kúr, z něhož zbyla pouze podlaha podepřená trámy. Na druhé straně je původní zděný oltář, který sahá od země ke stropu. Zachovaly se také zbytky lavic nebo dvou zpovědnic.

Pomyslné sloupy po stranách oltáře jsou původní, stejně jako jejich mramorování. V horní partii jsou nadýchané obláčky, které vypadají jako z vaty. Je tu původní modrá a zlatá barva, stejně jako nádherně udělaný zlatostříbrný baldachýn. Rekonstrukce probíhá pod dohledem státní památkové péče.

Obnova kostela v Brenné bude ještě nějaký čas trvat. Podle Panáčka bude na místě hodně práce ještě na minimálně dalších deset let.

Spolek by rád, aby se po dokončení oprav do kostela vrátil život nejen prostřednictvím pastorační činnost, ale také prostřednictvím koncertů.

Původní zděný oltář kostela
Spustit audio