Barevné obrazy plné nadsázky inspirované Brazílií vystavuje běloruská výtvarnice v Novém Boru

3. březen 2015

V rodném Bělorusku byla scénografka Světlana Conti Padao známou výtvarnicí, přesto se rozhodla ze země odejít. Už devět let žije v České republice. Se svým brazilským manželem se seznámila na mezinárodním divadelním festivalu. Právě obrazy inspirované Brazílií, kde strávila zhruba rok, teď vystavuje v Novém Boru na Českolipsku.

Obrazy jsou hodně klidné, s nadsázkou. Hodně se v nich objevuje zelená a žlutá, což jsou typické brazilské barvy.

„Byla jsem v Brazílii a jsem nadšená z brazilské přírody. Opravdu neuvěřitelní krásní lidé žijí s přírodou. Ne ve městě jako Rio de Janeiro, kde je jen kamení, zkrátka džungle z betonu. Za městem nebo v brazilských vesnicích je to hodně hezké. Otevřeš okno a do pokoje skákají opice, vyjdeš na terasu a tam sedí tukani, každých pět minut kolem tebe prolétnou kolibříci. Všude květiny, neuvěřitelný, krásný, bohatý rostlinný svět.“

Běloruská výtvarnice Svetlana Conti Padao

Světlana Conti Padao se vydala do Brazílie s manželem. Od šesti let měla plán, že odjede z Běloruska, a když vyrostla, tak se rozhodla, že nejjednodušší způsob, jak utéct ze své země, je dostat se v Evropě na školu.

„Myslela jsem, že to zkusím v Německu nebo v Česku a zůstala jsem v Čechách, kde jsem byla na vysoké škole. Bělorusko je jedna z posledních diktatur a je vážně cítit, že lidi jsou naštvaní na svůj život a kvůli tomu jsou naštvaní jeden na druhého. Jen proto, že se jim něco nevede. Je těžké odjet a začít všechno od začátku, ale já jsem musela začít od nuly. Hned jak jsem přijela, tak jsem narazila na umělce, kteří mi pomáhali, a když jsem byla nula a měla nulu v kapse, tak jsem měla ke komu zajít na polévku.“

Z vernisáže výstavy

Předtím, než Světlana Conti Padao odjela, měla v Bělorusku hodně výstav i přesto, že ji vyloučili ze školy.

„Vyhodili mě, ale přitom jsem pořád měla výstavy a v televizi mě ukazovali každý den. Byla jsem za hvězdu.“

Výstava obrazů inspirovaných Brazílií běloruské výtvarnice Světlany Conti Padao potrvá v novoborském kině do poloviny dubna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.