Báječnou kachnu na houbách s nudlemi připravil Ladislav Jirák. Na knedlík si ani nevzpomenete

Recept, za kterým jsme přijeli do Přelouče, je od Ladislava Jiráka. Ten se do soutěže Pochoutkový rok přihlásil i proto, aby s manželkou tímto způsobem oslavili svou diamantovou svatbu. Jde o jednoduchý, ale výtečný recept, který vás donutí nenechat na talíři ani kousek.

Postup

Ingredience
  • 1 kachna
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce soli na kachnu
  •  
  • Na přílohu
  • 600 g širokých nudlí
  • 1 lžička soli

Kachnu zbavíme křídel, aby se nespálily, a odebereme kůži kolem krku. Z toho pak můžeme udělat polévku.

Kachnu omyjeme, nasolíme – i uvnitř, okmínujeme, mírně podlijeme vodou. Pekáč přiklopíme a dáme péct na 200 ℃.

Mezitím si připravíme houby. Sušené houby zalijeme vodou a necháme nabobtnat.

Po hodině vyjmeme kachnu a namočené houby vložíme do vypečeného sádla. Pokud by ho kachna pustila více, část můžeme odebrat.

Kachnu naporcujeme a položíme na houby. Přiklopíme a pečeme doměkka. Občas podlijeme, abychom posílili výpek aromatem hub.

Když je maso měkké, necháme kachnu ještě půl hodiny péct při 180 ℃, aby získala zlatavou barvu.

Jeden a půl balení širokých nudlí nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu doměkka

Pak vyndáme kachnu a hotové nudle zamícháme do výpeku.

Ladislav Jirák

Kachnu s nudlemi připravovala jeho maminka. Všude kolem jejich domu bylo hodně lesů a v nich kvalitní houby, které do receptu využili. Stačí jen pět surovin a jednoduché a chutné jídlo je na světě.

Manželka pana Jiráka nám upekla kynutý jablečný koláč a oba nás také provedli po své zahrádce. Pan Jirák nám ukázal i svou zámečnickou dílnu, kde vytvářel repliky historických mříží a zámků.

Ladislav Jirák a Patrik Rozehnal