Autobusová doprava v Libereckém kraji je v ohrožení kvůli zrušení tendru

2. červen 2014

Liberecký kraj se může dostat do velkých potíží se zajištěním regionální autobusové dopravy v příštích letech. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zrušil miliardový tendr kvůli opakovaným stížnostem autodopravce z Velké Bíteše na Brněnsku.

Zrušení tendru dnes Českému rozhlasu potvrdil tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Liberecký kraj podle něj porušil zákon o veřejných zakázkách.

„Šlo v zásadě o to, že pochybil v nastavení podmínek, konkrétně se jednalo o chybné nastavení stáří dokumentů požadovaných k prokázání kvalifikace,“ uvedl Švanda.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. Původně vedení kraje chtělo tendr na autobusovou dopravu zrušit, nicméně podle něj ke zrušení nebyl dostatek důvodů.

„V každém případě to je ale nepříjemná situace, protože kraj tuto zakázku připravuje více než dva roky. Na konci letošního roku původní smlouvy s dopravci končí. Samozřejmě chceme, aby i po 4. prosinci 2014 v Libereckém kraji jezdily autobusy,“ tvrdí Půta.

O zrušení tendru bude vedení Libereckého kraje informovat krajské zastupitelstvo, které se sejde už zítra.

V dalších dnech se postupem ohledně rozhodnutí antimonopolního úřadu bude zabývat Rada Libereckého kraje. Jednou z možností je, že Liberecký kraj bude rozhodnutí rozporovat. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

autor: Eva Malá
Spustit audio