Auto na míru pro zákupské hasiče. Poprvé s ním vyjedou v dubnu

19. březen 2017

Auto na míru podle vlastního přání mají nově dobrovolní hasiči ze Zákup na Českolipsku. Je v něm i termokamera nebo protichemické obleky.

S vozem za více než devět miliónů korun poprvé vyjedou zákupští dobrovolní hasiči v polovině dubna. Na Českolipsku se takovým vozem pyšní jako jediní.

„Auto má kompletní vybavení na dopravní nehody, na vyprošťování osob z havarovaných vozidel, nůžky, rozpínák a střihač pedálů,“ ukazuje dobrovolný hasič Tomáš Knobloch. „Stavoznaky upřesňují stav v nádržích pěny a vody,“ doplňuje dobrovolný hasič Miroslav Jelen.

Zákupští dobrovolní hasiči vyjíždějí nejen k dopravním nehodám a požárům, ale také k zásahům nebezpečnou látkou, k zásahům na vodě, ve výškách nebo nad volnou hloubkou. Díky devadesátimetrovému vysokotlakému navijáku se dostanou až do třetího patra. Obvyklá velikost navijáku je šedesát metrů.

Kabina nového vozu je prostornější

Samozřejmostí jsou proudnice, hydrantový nástavec, motorové pily, které využijí při častých výjezdech k popadaným stromům. Součástí auta jsou protichemické obleky a další vybavení na dopravní nehody, včetně vakuových dlah, které využijí při poskytnutí předlékařské pomoci.

Dobrovolní hasiči ze Zákup vítají velikost kabiny i to, že jsou dýchací přístroje zabudované přímo v sedačce. Můžou si je tak nasadit za jízdy.

Vůz na míru a podle přání stál přes devět miliónů
Spustit audio