Astmatiků je čím dál víc. V Česku se tato diagnóza týká až deseti procent obyvatel

6. květen 2017

V České republice přibývá lidí, kteří trpí astmatem. Chronický zánět průdušek se projevuje nejčastěji sípáním, kašlem a dušností. Onemocnění se týká lidí ve všech věkových kategoriích, nejčastěji se ale vyskytuje u dětí ve věku od čtyř do patnácti let. Připomínáme si Světový den astmatu.

„Nárůst pacientů je patrný ze statistik i z průzkumů, které jsou prováděny průběžně. Je to ovlivněno naším životním stylem a životním prostředím, ve kterém žijeme. To je hlavní důvod. A samozřejmě velmi negativní vliv na to má kouření,“ uvedl pneumolog Stanislav Kos, který je členem České pneumologické a ftizeologické společnosti. Ta sdružuje odborníky z oblasti lékařství, farmacie a příbuzných oborů a zabývá se plicními onemocněními.

S astmatem se v Česku léčí stále víc lidí. Chronický zánět průdušek má až deset procent lidí. „Za jeden jediný rok u naší zdravotní pojišťovny se zvýšil počet nemocných astmatem o více než 2100. Zatímco v roce 2015 jsme evidovali 62700 nemocných s astmatem, o rok později to bylu už 64 800 nemocných,“ potvrzuje nárůst astmatiků i Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR.

Astma je vlastně stálý zánět dýchacích cest. Většinou se poprvé projeví v raném dětství, méně často v dospělosti. U nás jím trpí asi deset procent dětí a pět procent dospělých. Astma se sice nedá vyléčit, ale nepříjemný kašel a lapání po dechu se dá díky lékům výrazně utlumit, někdy při dodržování léčby tyto projevy úplně zmizí. Odborníci také nedoporučují astmatikům a jejich rodinným příslušníkům kouřit. Naopak je dobré pravidelně uklízet, měnit lůžkoviny a utírat prach. V pylové sezóně by se lidé neměli příliš dlouho zdržovat v přírodě. Zkrátka se vyhnout alergenům, jak jen to jde.

autoři: A. Davidová , mav
Spustit audio