Asi 50 běženců se pokusilo utéct ze zařízení v Bělé pod Bezdězem

30. červenec 2015

Zhruba 50 až 60 běženců se dnes pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Poškodili dvě branky, mimo pozemek zařízení se ale nedostali. České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Různé formy protestu jsou podle cizinecké policie v těchto zařízeních časté.

„Zhruba padesátka ubytovaných v tomto zařízení, tedy cizinců v detenci, začala protestovat proti podmínkám a tomu, že procedura je z jejich pohledu pomalá,“ řekl Českému rozhlasu ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle něj probíhá rozhodování standardně a zcela podle českých i evropských pravidel. Cizinci v detenci čekají zhruba 3-4 týdny.

„Není možné podmínky měnit podle toho, jak se komu zlíbí. Oni přišli do této země, jsou zde hosté, žádají tady o politický azyl případně o mezinárodní ochranu a musí vyčkat, až ČR tu žádost vyřídí, případně až budou vráceni do země, odkud přišli. Já jinou variantu nepřipouštím,“ prohlásil Chovanec.

Běženci podle něj v zařízeních rozhodně nestrádají. „Navštívil jsem několik těch zařízení a podmínky jsou dostatečné. Ti lidé netrpí, mají střechu nad hlavou, mají teplou a studenou vodu, mají stravu. Tam kde jsem byl, byla místnost, kde mohli hrát ping-pong, mají tam venku sportoviště. Nemyslím, si, že by byli v podmínkách, které neodpovídají 21. století,“ uvedl Chovanec.

Dvě vytržené branky

Cizinci při pokusu o útěk poškodili majetek zařízení. „Vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu, takže nedošlo k žádnému útěku žádného z cizinců,“ řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Než přijely policejní posily z Prahy, situace už byla vyřešená.

Různé formy protestů jsou podle Rendlové v těchto zařízeních časté. Běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

V Bělé má přibýt 130 míst

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem má kapacitu 270 lůžek. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.

Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.

autoři: ČRo , mka | zdroj: ČTK
Spustit audio