Armáda láká studenty do svých řad. Nováčky by uvítali i liberečtí chemici

V Česku roste zájem o práci v armádě. I přesto na útvarech, zejména specializovaných, rekruti chybí. Také u 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci by ve svých řadách uvítali absolventy přírodovědných nebo chemických oborů. A proto útvar poskytl zázemí brněnské Univerzitě obrany. Jediné v Česku. O studium na katedrách zbraní a munice, bojových a speciálních vozidel nebo vojenské geografie a meteorologie se zajímali studenti ze střední školy v libereckých Kateřinkách.

O tom, že by šel do armády, uvažuje například student liberecké školy v Kateřinkách, Valeryi Hres: „Přemýšlím o tom už delší dobu, není to spontánní nápad. Mám zájem o mise, o vše, co se toho týká,“ říká student.

Útočné zbraně studentům ukázal Pavel Pazdera z brněnské Univerzity obrany. „Chceme oslovit středoškoláky, kteří u nás mohli studovat a stát se vojenským profesionálem,“ říká a pokračuje: „Největší zájem je o velitelské obory, o technické obory a všechny obory spojené s letectvem.“

Liberečtí chemici mají nového pomocníka - mobilní laboratoř, která dokáže rozpoznat například z krve molekuly bojových chemických látek

„…je to velmi dobrá příležitost pro lidi, jak začít.“

„V posledním roce nebo dvou se zvýšil zájem o armádu i u mladých lidí. Jen v Libereckém kraji bychom uvítali, aby ten zájem byl vyšší. Nevím, čím to je, možná menší nezaměstnaností, ale je to velmi dobrá příležitost pro lidi, jak začít,“ říká nadpraporčice Ludmila Rozkovcová z rekrutačního pracoviště v Liberci.

I u chemiků chybějí například specialisti do chemických laboratoří. „Poptáváme absolventy vysokých škol. Co se týče vysokoškolsky vzdělaných příslušníků našeho pluku, většina z nich přišla jako absolventi Univerzity obrany,“ popisuje náčelník štábu, podplukovník Karel Navrátil.

Student stráví na Univerzitě obrany pět let. Zároveň je i zaměstnancem armády, pobírá tedy i plat.

autor: Eva Malá
Spustit audio