Architektura k mání! Na dětském hřišti v libereckých Vratislavicích se vystavuje

23. březen 2016

Zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou se pomalu mění v kulturní centrum. Zachránci technické památky ze spolku AvantgArt po třech měsících úklidových prací pořádají poblíž věže výstavu nazvanou Architektura k mání!. Ukazuje přeměnu podobných průmyslových budov po celé Evropě na místa zasvěcená kultuře a umění.

Pořadatelé zvolili pro výstavu netradiční místo – dětské hřiště u vratislavické zákadní školy. Záměr byl jasný. „Aby to bylo co nejvíc na očích a také proto, že tady podél plotu vede hlavní komunikace a proudí tu hodně lidí,“ vysvětluje Jitka Jakubičková ze spolku AvantgArt, který se zasazuje o to, aby se zauhlovací věž ve Vratislavicích stala dějištěm kulturních akcí.

„Třeba tady je vidět přestavba technické budovy v Londýně, která původně fungovala jako opravna parních strojů,“ popisuje Kateřina Eršilová, spoluorganizátorka výstavy Architektura k mání! jeden z obrazových panelů na dětském hřišti.

Čtěte také

Zauhlovací a vodárenská věž ve Vratislavicích nad Nisou. Spolek AvantgArt jí chce proměnit v kulturní centrum Zauhlovačka

Příští výstava by se už měla uskutečnit v objektu zauhlovací věže. Pořadatelé ji plánují na konec května. „Ta už by měla být alespoň částečně ve věži anebo kolem ní,“ doplňuje Jitka Jakubičková. V červnu by spolek AvantgArt chtěl objekt zauhlovací věže ve Vratislavicích zpřístupnit veřejnosti.

autor: Eva Malá
Spustit audio