Ani úspornější varianta kontroverzní R35 přes Český ráj odpůrcům stavby nevyhovuje

29. červen 2012

Turnov vyzval Liberecký kraj, aby přestal blokovat pozemky pro dálniční variantu rychlostní silnice přes Český ráj. Podle studie, zpracované pro Ministerstvo pro místní rozvoj, je nejlepším řešením vést spojení mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem právě přes Turnov.

Nemá jít ale o ambiciózní tunel pod sídlištěm Výšinka, který prosadil Liberecký kraj, a kde se proto na kopci teď nesmí stavět. Nová studie doporučuje plánovanou silnici vést okrajovou čtvrtí města. Navíc se po letech protestů ukázalo, že nadsazené byly i představy o tom, kolik lidí mezi Turnovem a Jičínem vlastně jezdí. Podle současné studie by proto stačilo v údolí pod hradem Trosky stávající silnici rozšířit a dostavět obchvaty vesnic.

„Tato varianta je pro nás stejně nepřijatelná jako ta původní dálnice, protože my tady silnici první třídy dvou pruhovou máme. Kapacita té silnice není zcela využita, intenzita dopravy nám klesá a výstavba jakékoliv další silnice je v tento okamžik naprosto neopodstatněná.“ vysvětluje stanovisko odpůrců nové silnice členka Strany zelených, zvolená za Turnovskou koalici, Martina Pokorná.

Co bude s plánem postavit rychlejší spojení mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem - to musí rozhodnout vláda. Ministr dopravy Pavel Dobeš na nedávné návštěvě Turnova prohlásil, že silnice rozhodně nepatří k prioritám.

autor: leš
Spustit audio