Ani deštivé počasí neodradilo návštěvníky od tradičního nočního výstupu na Bezděz

26. květen 2013

V sobotu se uskutečnil tradiční noční výstup na hrad Bezděz na Českolipsku. I když počasí bylo deštivé a chladné, turisty to neodradilo. Na Bezděz vede kamenitá, místy úzká a strmá cesta po úbočí kopce, na kterém hrad stojí.

Hrad Bezděz na Českolipsku, který vznikl za vlády Přemysla Otakara II., navštíví v letní turistické sezoně přibližně 400 lidí denně.

Na noční výstup na hrad Bezděz se už v podvečer vydali Mirek a Zuzka. Cesta do kopce jim nevadila. „Zatím jdeme,“ zhodnotil po několika desítkách metrů chůze Mirek.

K první bráně došli také Jirka s přítelkyní Petrou. „Přítelkyně nezvládá, ale já jsem na takový terén zvyklý,“ zhodnotil situaci Jiří, zatímco Petra v předklonu, opřená o kolena, odpočívala.

Na strmé, kamenité a místy i kluzké cestě má návštěvník stále pocit, že už musí každou chvíli vstoupit do hradu. Po cestě je totiž několik bran, které mohou turistu klamat. Není za ně vidět, a tak snadno podlehne iluzi, že vstup do hradu je na dohled. Jakmile branou projde, zjistí, že ho k vysněnému cíli čeká ještě i několik set metrů.

Letos na návštěvníky čekala oproti minulým rokům změna. „Program byl každoročně na druhém nádvoří. Letos je program na prvním nádvoří. Druhé jsme zavřeli, protože prší a na trávníku se nedá šermovat. Mohla by účinkujícím uklouznout noha a zranili by se. Proto jsme to letos udělali improvizovaně na prvním nádvoří,“ prozradil důvody změn kastelán Bezdězu Jan Jurička.

Postupně přicházeli další lidé. V polovině večera jich bylo na hradě kolem tří set. Letošním lákadlem byla kaple osvícená svícemi.

„Je to moc hezké. Opravdu se mi to moc líbí,“ svěřil se s pocity Jiří, jeden z mnoha návštěvníků.

Přístupná byla i hradní věž. Nahoru se stoupá po dřevěných točitých schodech.

„Z věže je vidět Ještěd, hřebeny Jizerských i Krušných hor. Při dobré viditelnosti je vidět do Prahy. Odtud je vidět půlka Čech,“ prozradil jeden z pravidelných návštěvníků nočních výstupů na Bezděz.

I když lidé opouštěli hrad za tmy s baterkou v ruce, přesto se do kopce k hradu hrnuli další návštěvníci. Letošnímu nočnímu výstupu na Bezděz nepřálo počasí, hrad ale nakonec navštívilo zhruba 500 lidí.

Spustit audio