Amanda Lear: Follow Me

7. říjen 2024

Amanda Lear je francouzská zpěvačka, malířka, modelka, spisovatelka a herečka. Kariéru zahájila v polovině šedesátých let jako modelka. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla hvězdou evropské diskohudby.

Kdo je Amanda Lear? Tato otázka visí ve vzduchu již po desetiletí. Její životní příběh je plný záhad. Narodila se ve Vietnamu? Nebo ve Francii? Jaké bylo její pravé jméno? To vše zůstává předmětem spekulací. Je známo, že francouzská zpěvačka Amanda Lear začala svou kariéru jako modelka a múza malíře Salvadora Dalího. Její extravagantní vzhled a nezapomenutelný hluboký hlas z ní udělaly unikát v módním i uměleckém světě. Amanda si od počátku své kariéry hrála s identitou a tajemstvím, což jí přineslo slávu i určitou mystifikaci.

Pak přichází rok 1978 a s ním i píseň, která navždy změní její kariéru. Follow Me je hymnou diskoték, ale její text má hlubší význam. Amanda v této skladbě neoslovuje jen muže, kterého chce svést. Oslovuje všechny, kdo se chtějí vydat na cestu s ní. Na cestu za svobodou, za tajemstvím, za něčím, co přesahuje běžné lidské touhy. Píseň Follow Me se stává okamžitě hitem. Je to směs diskotékového rytmu, dramatických smyčcových aranžmá a Amandina nezaměnitelného hlasu. Tato skladba ztělesňuje éru, kdy byla diskotéka nejen hudebním směrem, ale i životním stylem.

„Byla to pro mě píseň, která mě vystřelila na vrchol hitparád. Ale nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že by to byla jen taneční skladba. Bylo v ní něco spirituálního, možná trochu temného. Když jsem zpívala 'následuj mě', myslela jsem to opravdu vážně," tolik Amanda Lear.

Úspěch písně Follow Me překročil hranice Evropy. Stala se globálním hitem, který zněl v klubech od New Yorku po Tokio. V této době se Amanda stala jednou z nejžádanějších zpěvaček a ikonou diskotékové scény. Dnes je mnohem víc než jen zpěvačka jednoho hitu. Je malířkou, spisovatelkou, herečkou a stálou ikonou popkultury.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.