Alternativní dramaturgie zatím zachraňuje kino v Železném Brodě na Jablonecku

4. leden 2012

První promítání v novém roce má za sebou železnobrodské trochu jiné kino. Před rokem mu hrozilo zavření. Ještě před definitivní tečkou se ale vedení radnice odhodlalo k pokusu o záchranu. Kino má přežít s alternativní dramaturgií, která ho odlišuje od kinosálů v okolních městech.

Změnilo také interiér. Polovinu klasických řad sedaček nahradily gauče a křesílka. Vedle klasické promítačky přibylo v železnobrodském kině i zařízení na promítání z disků. Hraje se častěji a podle starosty Andre Jakubičky chodí také víc lidí: „Návštěva je pro nás uspokojivá. Je otázka jestli to není jen vlna prvotního zájmu, která může opadnout...“

Přesto všechny plány nevyšly. V novém roce už v programu není baby kino. „Tento model se tu nějak nechytl... Hodně záleží co bude s digitalizací.“ zmiňuje vedoucí kina David Pešek snahu získat na digitalizaci sálu dotaci. Neznamená to ale, že by chtěl kopírovat program moderních kinosálů. Namále mělo i seniorské kino - tedy dopolední promítání za poloviční vstupné. Nakonec ale v programu zůstalo.

To co podle Davida Peška v seniorském kině zabralo, jsou historické výpravné filmy natočené podle skutečných událostí. Vedle toho se tu pořádají také přednášky a dokonce i trh se starými knihami a nahrávkami. Podle starosty Jakubičky město sice žádost o dotaci na digitalizaci sálu podalo, pořád ale není jisté,jestli kino v Železném Brodě opravdu dál fungovat bude.

Lidí tam sice teď chodí víc a hraje se častěji, na druhou stranu ale kvůli tomu stouply také náklady na provoz. Město na promítání filmů tak doplácí stále vysoké částky.

autor: leš
Spustit audio