Advent začal v České Lípě soutěží v pečení vánočního cukroví

1. prosinec 2012

První vanilkové i mandlové rohlíčky, linecké cukroví, nebo kokosky a banánky přinesli do českolipského Centra textilního tisku už v pátek nedočkaví účastníci soutěže Pečeme vánoční cukroví. Minimálně jeden až pět druhů a od každého alespoň tři kousky. Během pátku se tak sešlo několik desítek druhů cukroví.

Organizátoři teď začali psát historii soutěže o nejlepší vánoční cukroví. Účastníci prvního ročníku sladkého klání předvádí veřejnosti svůj um i odvahu. Oceněním jim je obdiv návštěvníků, ale i šance získat jednu ze tří hlavních cen.

„Jsem na mateřské a říkala jsem si, že jsem nikdy nic takového nezkoušela a jsou, přiznám se, hodnotné ceny pro soutěžící," svěřila se se svou motivací k účasti Ivana Tesárková a nabídne netradiční kulinářský zážitek. "Přišla jsem do soutěže s cukrovím, které se asi nebude nějak jmenovat, nepřišla jsem s konkrétním druhem, který mají hospodyňky v hlavě pod nějakým názvem. Většinou mě baví experimentovat s různými druhy cukroví."

Obdivovat zručnost kuchařů a kuchařek přišla i Květa Kolaříková: "No jelikož sama nepeču tak vánoční cukroví je pro mě takový kostlivec ve skříni a přišla jsem se podívat, jak moc šikovní lidé jsou tady v České Lípě a jestli bych si třeba nevybrala nějakou pekařku, od které bych si mohla koupit nějaké cukroví."

Všichni, kdo se přihlásili k měření sil v netradiční soutěži, mají velký respekt i od mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové, snad i proto, že nemá odvahu vstoupit do této soutěže jako účastník: "Nemám až takové zkušenosti, zatím se učím, zkouším pořád nové druhy, takže to nemám pořádně zažité a asi bych si netroufla."

Další várka sladkostí čeká návštěvníky ještě v sobotu, protože noví zájemci májí možnost své výtvory dodat ještě během odpoledne. Po patnácté hodině se příjem vzorků uzavře a porota bude rozhodovat o tom, kdo se umístí na prvních třech místech.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a převzetí cen se uskuteční v neděli od dvou hodin na hradě Lipý v rámci Vánočního jarmarku. Inspiraci na nové vánoční cukroví tak nemusíte hledat jen v kuchařkách nebo na internetu. Vítězné recepty uveřejní organizátoři, příspěvková organizace Lipý, na svém webu. Ještě připomenu, že v České Lípě dnes budou také rozsvěcet vánoční strom, a to v 18 hodin.

Spustit audio