Absolventi Technické univerzity v Liberci slavnostně odpromovali

3. červenec 2013

Diplomy, promoční šály, akademičtí hodnostáři a nad tím vším vlajka a státní znak České republiky. Tak to dnes vypadalo v Šaldově divadle v Liberci, kde při slavnostní promoci absolventi ekonomické fakulty složili slavnostní slib a dostali kromě desek s diplomem také akademický titul inženýr. Skončila pro ně jedna životní etapa. A začíná druhá, mnohem složitější.

„Honorabiles, členové akademické obce, dámy a pánové, a především vy, studenti ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci,“ vítá přítomné proděkanka fakulty.

V potemnělém hledišti Šaldova divadla sedí tatínkové a dědečkové s hrdými výrazy, maminky vytahují z kabelek kapesníčky, bratři a sestry promujících dostali na starost fotoaparáty a cvakají jako o život. Dnes je velký den, který je potřeba zvěčnit.

Proděkanky a proděkani mluví o tom, jak je vzdělání důležité a jak se naše společnost rychle mění. „Kdo jiný by měl tyto změny realizovat než mladí, vzdělaní a inteligentní lidé plní energie, kteří kromě akademických zásad dovedou naplnit i zásady lidskosti,“ zní sálem.

Po projevech chodí studenti pro diplomy a slavnostně slibují svoje ctnosti v duchu absolventské přísahy. Dostávají diplomy a promoční zelené šály z lesklého saténu. Všechny potom ještě ozdobí pugéty květin od slzících příbuzných a blízkých. A jak se čerství absolventi cítí?

„Samozřejmě z člověka spadne takový ten stres, je to skvělý pocit. A co se týká práce, já už mám, takže pro mě se mění jen to, že na ni budu mít víc času,“ říká jedna z čerstvých absolventek.

„Víme, že teď končí jedno období a že sehnat práci nebude jednoduché, my naštěstí s přítelem odjíždíme, abychom si ještě prodloužili prázdniny, prodloužili si to hezké období, a pak budeme hledat,“ vysvětluje další a její přítel ji doplňuje:

„Pro mě je to každopádně velká úleva, konečně držím v ruce diplom. Co se týká práce, ještě odlétáme pryč do zahraničí, abychom se zdokonalili v jazyce, potom budeme hledat, ale je to asi spíš tak, že seženete něco přes známé nebo jdete pracovat k mámě do firmy a tak.“

Dnešní mladí nejsou v jednoduché situaci. O práci musí bojovat, žijí v hektické a náročné době. Na tom se shodnou profesoři i rodiče. „Za nás byla povinnost pracovat, každý měl jistotu, dnes si to musejí zasloužit,“ konstatuje jedna z maminek.

autor: sas
Spustit audio