860 schodů v plné výstroji - hasiči si v Liberci připomněli památku kolegů z 11. září

11. září 2016

Osm set šedesát schodů museli vyběhnout hasiči, záchranáři i policisté v budově Krajského úřadu v Liberci museli při letošním Memoriálu záchranářů z Manhattanu 2016. Nejrychlejší dvojice hasičů to zvládla za tři minuty a čtyřicet šest vteřin. Připomněli si tak události 11. září v New Yourku.

Budova krajského úřadu je nejvyšší v Liberci, má 21 pater. Co to znamená je vyběhnout, si o víkendu zakusila na vlastní kůži i šedesátka hasičů, záchranářů a policistů. Vybíhali nahoru v plné výstroji a předtím je čekal silový víceboj.

Soutěžící vybíhali nahoru v plné výstroji včetně spuštěného dýchacího přístroje s maskou. Kolik to všechno váží? „Asi kolem dvaceti pěti kil,“ vypočítával jeden z hasičů, Milan Kavulok. Právě se chystal ke startu.

Memoriálu záchranářů z Manhattanu 2016

„Dělej, dělej, dělej,“ fandili jemu a jeho kolegovi v hlídce ostatní. Nahoře byli rychleji než naše reportérka výtahem.

Kromě 860 schodů museli soutěžící zvládnout i silový víceboj. „Například hasiči začínají tím, že přenáší těžké hadicové koše, jeden má kolem čtyřiceti kil, nesou přitom dva,“ vysvětlil, co víceboj znamená, Josef Bednář, organizátor Manhattanu 2016. „Roztahují dva páry hadic, přeskakují dvoumetrovou bariéru, kladivem bouchají do těžkého závaží a posunují ho a nakonec přenášejí figurínu, která má zase zhruba osmdesát kilo.“

Memoriálu záchranářů z Manhattanu 2016

Letošní nejlepší výkon soutěžících se přiblížil čtyřem minutám. Rekord soutěže, tedy dvě minuty a padesát šest vteřin, se tedy prolomit nepodařilo.

autor: Eva Malá
Spustit audio