3D tisk může pomoct i kutilům. Třeba jako pomůcka pro výrobu náhradních dílů

24. srpen 2023

I do kutilství postupně pronikají moderní technologie. Patřím k nim i 3D tisk, který se díky zlevňování tiskáren může brzy stát i zcela novou kutilskou disciplínou.

I když se zdá, že 3D tisk je stále převratnou novinkou, první pokusy o trojrozměrný tisk pocházejí už z počátku 80. let minulého století. Postupným vývojem vznikaly nové a nové technologie, které využívaly zejména nanášení roztavené hmoty na sebe podle předloh zadaných do řídicího počítače. I když se dnes kromě plastických hmot používá k 3D tisku například i kov nebo betonová směs, základ je stále podobný. Díky tomu jsme schopni pomocí této metody vyrábět i poměrně složité tvary.

Jak se postupně 3D tiskárny stávaly dostupnějšími, začaly je využívat i amatérští konstruktéři a kutilové. Jejich variabilnost totiž například umožňovala vyrobit při opravách techniky některé díly, které už výrobci neměli na skladě. Byla to také možnost vytvořit podle svých představ s poměrně nízkými náklady součástky, které by se jinak nedaly za rozumné peníze vytvořit.

3D tisk domu

Vznikla i zcela nová disciplína, kdy někteří konstruktéři vyráběli přímo předlohy pro tisk na 3D tiskárnách. Ty pak sdíleli na specializovaných webech, které se této problematice věnují. Díky nim si tak mohli zkusit nechat vytisknout nějaké produkty i lidé, kteří nedokázali sami vytvořit technickou dokumentaci, která je pro tisk potřeba.

Zcela novou možnost pak přinesl i rozvoj 3D skenerů, které umožňují předlohu naskenovat a její podobu převést do formátu pro 3D tisk.

Chybějící součástku lze snadno vytisknout

I když se ceny 3D tiskáren dnes posunuly z desítek tisíc na jednotky tisíců, stále se jedná o poměrně nákladné zařízení. Proto se rozvíjejí služby, kdy si můžete potřebnou součástku či výrobek nechat vytisknout na zakázku. Potřebujete k tomu technickou dokumentaci, podle které lze tiskárnu naprogramovat.

Pokud si chcete tiskárnu koupit, je potřeba vědět, na co ji budete používat a jaký typ materiálu chcete tisknout. Pak už jen stačí vhodný software a můžete začít. Pro vyzkoušení lze stáhnout z internetu některé osvědčené modely. A protože se 3D tisk stále více používá i v českém průmyslu, může být jeho zvládnutí pro vás do budoucna i cennou kvalifikací na trhu práce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.