123 let stará vzorkovna katedrálních oken v Okrouhlé – má šanci na záchranu?

23. březen 2016

Dílna a vzorkovna katedrálních oken z roku 1893 v Okrouhlé u Nového Boru je v havarijním stavu. Vitráže jsou rozbité a z velké části chybí, stropy se propadají. Původní majitel nechal stavbu chátrat a dostal pokutu. Část objektu – novogotická věž už má nového majitele.

„Původní majitel byl vyzván, aby budovu sanoval. Podle informaci stavebního úřadu dostal i finanční pokutu,“ říká Jana Maněnová, mluvčí novoborské radnice a pokračuje: „Zhruba před měsícem došlo ke změně vlastníka budovy a dosud s ním Stavební úřad v Novém Boru nemá žádné zkušenosti. Přechází na něj povinnosti předešlého majitele.“

Objekt má dva majitele – samotný domek patří Janu Sýkorovi, novým majitelem věže je Elmír Kubíni, který chce věž prodat. O vzorkovnu katedrálních oken se zajímá i novoborská radnice. „Nový majitel poslal návrh smlouvy, který jsme nepřijali, získali bychom budovu v dezolátním stavu a ta největší hodnota je v sochách,“ vysvětluje Štefan Pňačko, nezávislý starosta Okrouhlé.

Prodej novogotické věže by se mohl zrealizovat v následujících měsících. Jak pak bude probíhat její záchrana, se bude odvíjet podle toho, kdo ji nakonec koupí.

Spustit audio