Babiččino cukroví: Pumprnikl

10. prosinec 2020

„Rozdrobený neb trochu snad připálené kousky uschovej, hodí se dobře k úpravě pumprniklu,“ říká se v Praktické kuchařce Marie Žantové z počátku 20. století. Občas se totiž každému něco nepovede...

Pumprnikl

Citace z dobové kuchařky:

Smíchej 56 dkg polámaných zbytků cukroví se 14 dkg cukrové moučky, přidej 21 dkg neloupaných jemně strouhaných mandlí, lžičku skořice, na špičku nože tlučeného hřebíčku, zadělej to na vále 3 vejci a přidej na špičku nože sody. Dobře vypracuj těsto, to na vále vyválej, a vykrajuj z něj úhledné tvary. Peč v teplejší troubě. Upečené pírkem potři rozvařenou zavařeninou. Pak rozvař v rendlíku vodu, když vře, vsyp do ní jemného cukru, a až nabudeš řídké kašičky, smáčej v ní čisté pírko a potírej jím po zavařenině. Nech usušit.

Spustit audio