Zuzana Hejnová – dvojnásobná mistryně světa v překážkovém běhu, rodačka z Liberce

6. říjen 2023

Nejlepší česká běžkyně po Jarmile Kratochvílové. Tak všichni označují libereckou rodačku Zuzanu Hejnovou. A právem. Před 10 lety byla na trati 400 metrů překážek k neporažení.

Do sportovní přípravky ji jako malou přivedli rodiče. Potom chodila do atletické třídy a sport upřednostnila před hrou na klavír.

V osmé třídě začala trénovat v Jablonci nad Nisou u Dany Jandové a juniorské úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Na střední škole se už připravovala v oddílu USK Praha a později v Dukle.

Zuzana Hejnová je dvojnásobnou mistryní světa z let 2013 a 2015. Rok 2013 byl pro ní vůbec nejúspěšnější, protože kromě titulu světové šampionky ještě zaběhla český rekord 52,83. Jako první Češka byla také vyhlášena nejlepší atletkou Evropy a ve své disciplíně ovládla i Diamantovou ligu.

Zúčastnila se třech olympijských her. V Londýně skončila třetí, ale po dopingové diskvalifikaci vítězné Rusky Anťuchovové jí bylo připsáno druhé místo. Ruští sportovci podle Hejnové na olympiádu nepatří – kvůli státem podporovanému dopingu a invazi na Ukrajinu.

Mnoho medailí vybojovala Zuzana Hejnová i na mistrovstvích Evropy a 22krát se stala mistryní republiky.

Kariéru ukončila v roce 2022. Loni v říjnu porodila syna Matyáše. S přítelem bydlí v pražských Hostivicích. V rodném Liberci založila sportovní akademii.

autor: Milan Knotek
Spustit audio