Zuzana Bergrová – špičková běžkyně i dobrovolná svobodná matka, rodačka z Ústí nad Labem

Říkali jsme jim „rychlý holky“. Naše čtvrtkařky vozily před lety z atletických klání velké medaile – a jednou z nich byla ústecká rodačka Zuzana Bergrová.

Sportovní kariéru začínala baletem, potom ale zvítězilo běhání. Jako členka týmu USK Praha zaznamenala první velký úspěch na juniorském evropském šampionátu v roce 2003. V Tampere doběhla čtvrtá, hned za kamarádkou Zuzanou Hejnovou.

Štafeta „rychlých holek“ na 4 × 400 metrů překážek ve složení Bergrová, Hejnová, Rosolová a Bartončíková se poprvé ukázala na halovém mistrovství světa ve Valencii, kde doběhla čtvrtá.

Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková, Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová původně skončily na HMS 2010 čtvrté, dodatečně ale dostanou stříbrné medaile (ilustrační foto)

O dva roky později na šampionátu v Dauhá toto umístění zopakovala, ale po postupné diskvalifikaci štafet Jamajky a Ruska kvůli dopingu jí už definitivně patří druhá příčka.

Bronzovou medaili vybojovaly naše atletky ve štafetě v roce 2012 na halovém mistrovství Evropy – a Zuzana Bergrová byla opět u toho.

Po ukončení sportovní kariéry vystudovala Zuzana Bergrová marketing. V tomto oboru také několik let pracovně působila.

Místo atletických oválů ji dnes vidíme hlavně na sociální síti Facebook, kde má svůj úspěšný blog nazvaný Plody dna – příběhy neposkvrněného početí. Píše tady o své cestě k miminku a prožívání mateřství. Stala se totiž dobrovolnou svobodnou matkou. K početí dítěte jí pomohla reprodukční klinika.

autor: Milan Knotek
Spustit audio