Zoo Na Hrádečku u Jindřichova Hradce už nechce chovat vlky. Tři zvířata proto poslala do Rakouska

12. září 2023 14:17

Připravit divoké zvíře na přesun, to není jen tak. Přesvědčili se o tom majitelé Zoo Na Hrádečku u Jindřichova Hradce, kteří poslali své tři vlčice do rakouské zahrady. Plánují místo nich chovat nějaký ohroženější druh zvířat.

Veterinář Lukáš Pavlačík před cestou vlčice uspal. V tichosti čekal u výběhu i přes hodinu, než se mu podařilo zvíře zasáhnout. „Uspat vlka ve výběhu není vůbec jednoduché, protože je to velmi pohyblivé a velmi bdělé zvíře. Oni přesně ví, kde střelec, a při výstřelu okamžitě reagují, takže než k nim střela doletí, mohou utéct jinam,“ popsal.

Tři zvířata čekala cesta do Rakouska. „Byly to tři feny, které pocházely z plzeňské zoologické zahrady. My jsme je tu měli necelých pět let,“ vzpomínala zakladatelka Zoo Na Hrádečku Romana Albrechtová.

„V rámci zoologických zahrad už je docela problém vlky umístit. Ve volné přírodě se jim začalo velice dobře dařit a v současné době není cílem vlky rozmnožovat. To byl i náš případ. Rozhodli jsme se s vlky úplně skončit a rakouská zahrada o ně měla zájem, takže se tam přesouvají,“ dodala.

Před cestou ještě zvířata absolvovala veterinární testy a očkování. V klecích do auta je ošetřovatelé naložili probuzená, ale zklidněná sedativy. V klimatizovaném voze pak smečka vyrazila do nového domova.

Uvolněné expozice po vlcích i dalších zvířatech se nyní majitelé Zoo Na Hrádečku u Jindřichova Hradce snaží obsadit zvířaty, která jsou více ohrožená, takže jejich chov pomůže zachování druhu.

Spustit audio

Související