Zlínský kraj je na pokraji chřipkové epidemie. Nejvíc nemocných je mezi mladými do 25 let

2. únor 2018 11:35

Hygienici doporučují kvůli chřipce zákaz návštěv v celém kraji. Nemocnost se proti minulému týdnu zvýšila o 16 procent, u chřipky o 137 procent.

Hygienici proto od pondělí doporučili omezení návštěv v lůžkových zařízeních, tedy nemocnicích či domovech seniorů, i na Vsetínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. V nemocnici ve Zlíně už zákaz platí od začátku tohoto týdne.

A nemocnice reagují. Kroměřížská nemocnice návštěvy zakázala už od zítřka, Valašské Meziříči a Vsetín od pondělka. Přidat by se mělo také Uherské Hradiště. 

Nejvíc nemocných mezi mladými

V kraji je nyní nemocných 1687 ze 100 000 obyvatel, z toho chřipkou 166 na 100 000 obyvatel. Nemocnost se proti minulému týdnu zvýšila o 16 procent, u chřipky o 137 procent.

Ve všech okresech je nemocnost nejvýraznější ve věkové skupině dětí do pěti let, největší nárůst nyní hygienici zaznamenali ve věkové skupině 15 až 24 let.

"Dle této dynamiky, kdy došlo k vzestupu podílu chřipkových onemocnění, můžeme usuzovat, že celý Zlínský kraj je na počátku epidemie," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Počet lidí s chřipkou poroste

V dalších týdnech by nemocnost podle ní měla ještě pozvolně růst.

Nejvíce nemocných akutními respiračními nákazami je na Zlínsku, a to 2047 na 100 000 obyvatel, což je o osm procent více než minulý týden.

Nejvyšší nárůst počtu nemocných chřipkou i respiračními onemocněními evidují hygienici na Kroměřížsku, kde stoná 1663 ze 100 000 obyvatel, což je o 30 procent více než před týdnem.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související