Zlínská zoo se dočkala otevření, vstupenky bude nutné předem rezervovat na internetu

Kromě škol a některých obchodů se od pondělí 12. dubna otevře ve Zlínském kraji i zoologická zahrada. Kolik lidí může zoo navštívit a co musí  zaměstnanci zahrady do pondělního otevření stihnout? I na to jsme se ptali ředitele zlínské zoo Romana Horského.

Podle něj bude moci být v jednom okamžiku v zoo maximálně 3000 lidí. Otevřeny budou pouze venkovní expozice. Pavilony, zámek Lešná a zooshopy zůstanou zavřené. Návštěvníci budou muset mít nanoroušky nebo respirátory, musí také dodržovat rozestupy dva metry, shromažďovat se mohou maximálně ve skupinách do 20 lidí.

Lidé budou moci navštívit zahradu po zakoupení on-line vstupenky, s roční vstupenkou či kartou Zoo Zlín Family. Prodej vstupenek na pokladnách u vstupu nebude možný. "Prodej on-line vstupenek spustíme v pátek 9. dubna v odpoledních hodinách. Prozatím bude možné zakoupit vstupenky na měsíc duben," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Zoo se na začátku března dostala do akutní finanční krize, kdy hrozilo i omezení chovu. Na její podporu se ale zvedla obrovská vlna solidarity a lidé ji postřednictvím darů a nákupech na e-shopu poslali bezmála 20 milionů korun. Dary přicházely nejen z Česka, ale například USA, Kanady či Saudské Arábie. " Podpora lidí byla a zůstává jedinečná, láme všechny rekordy, je to nejkrásnější ocenění naší dlouholeté snahy budování a rozvoje zlínské zoo. Doufali jsme, že by nás lidé mohli podpořit třeba celkovou částkou dva miliony, ale že se vyšplháme desetinásobně výše, to by nás ani ve snu nenapadlo. Všem našim příznivcům hluboce děkujeme za jejich přízeň, pomoc, za každou korunu, kterou poslali zlínské zoo. Opravdu nás lidé podrželi a drží nad vodou," uvedla mluvčí. 

Díky podpoře příznivců zahradě dnes podle ředitele Romana Horského už omezení provozu nehrozí. "Nicméně je před námi většina letošního roku, nikdo netuší, jak se bude situace vyvíjet. Věříme však, že lidé nás teď podpoří návštěvou zoo, že se nám podaří třeba i dohnat skluz v návštěvnosti v důsledku více než tříměsíčního uzavření od začátku letošního roku," doplnila jeho slova mluvčí.

Přinášíme záznam rozhovoru s Romanem Horským, ve kterém se dozvíte vše podstatné.

Spustit audio

Související