Živnostníci mohou do konce srpna využít úlev ze zdravotního a sociálního pojištění. Řadě už pomohly

17. srpen 2020 08:57

Živnostníci budou muset od září znovu začít platit povinné zdravotní a sociální pojištění. To jim vláda na půl roku odpustila kvůli pandemii nového typu koronaviru. Některým podnikatelům podle jejich vyjádření tato úleva pomohla přežít v předešlých měsících.

„Díky úlevám se nemusím bát, že bych musel zavřít. Aspoň nějaká pomoc to určitě je," říká majitel jedné z královéhradeckých kaváren Jan Krejčí.

Čtěte také

Také on využil úlev ze zdravotního a sociálního pojištění.
„Využil jsem té možnosti, protože je to mé živobytí, tak potřebuji nějaké peníze, abych se mohl nakrmit a někde bydlet. A musí se platit některé věci, které jsou s podnikáním spojeny. Ty nezmizí, když se zavře. Jako je nájem, elektřina, plyn."

Stejně jako jiní živnostníci i masér z Borohrádku Matěj Čermák uvítal, že od března do srpna nemusel platit jinak povinné odvody.
„Člověk musí platit zase více peněž za sociální a zdravotní. Takže se tím pádem zvyšují náklady a musíte mít i větší klientelu, abyste byli schopni vše pokrýt. V době pandemie se mi klientela lehce snížila. Musím se tak teď snažit získat nové zákazníky."

Čtěte také

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Veroniky Vránkové stát podnikatelům zálohy odpustil právě kvůli pandemii koronaviru.
„Prominutí plateb záloh na sociální pojištění bylo reakcí na epidemiologickou situaci, která měla negativní vliv na podnikání OSVČ. Tím bylo umožněno finančně kompenzovat nepříznivý vývoj. Období bylo stanoveno v reakci na prodloužení termínu podání daňového přiznání ministerstvem financí."

I tak někteří z přibližně 55 tisíc podnikatelů v Královéhradeckém kraji ještě nedosahují takových příjmů, jako před pandemií.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související