Zima působí na naši pokožku ještě destruktivněji než léto, musíme se o ni starat velmi pečlivě

7. leden 2021

Nezapomínejme, že i mastnou pleť je potřeba v zimě vyživovat. Potřebuje ochranu před znečištěním a škodlivými látkami způsobenými vnějšími vlivy a mrazem stejně jako pleť suchá.

Nezávislá obchodní ředitelka společnosti Mary Key Pavlína Černá hovoří v naší radioporadně na téma: základní kosmetická pravidla a péče o pleť v zimě. Co naší kůži chybí a čím jí můžeme pomoci.

Čtěte také

Zimní péče o pleť je velmi důležitá a specifická, neboť pokožka je vystavena rychlému střídání teplot, studenému větru, ale i sluníčku. Nízké teploty a teplotní rozdíly při přechodu z přetopené místnosti na mráz způsobují na pokožce pocit napětí, pálení a tvoření šupinek.

Pobytem v místnostech s ústředním topením navíc dochází k dehydrataci pokožky, čímž kůže ztrácí elastičnost a dochází tak k jejímu rychlejšímu stárnutí. Následkem těchto vlivů jsou vrásky a popraskané žilky.

Dehydratace

Z důvodu dehydratace pleti je nutné denní používání hydratačního krému. Můžete jej bez obav používat i v zimě.

Čtěte také

Je pověrou, že „tlačí" vodu do buněk a ty pak pod vlivem mrazivého počasí praskají. Je dobré používat především ty přípravky, které obsahují aloe vera, kyselinu hyaluronovou, glycerin a mořské řasy.

Nenechte se rovněž mýlit tím, že váš typ pokožky hydrataci nepotřebuje. Dehydrovaná pleť může být jak pleť suchá či smíšená, tak i mastná. U suché pleti je však navíc potřeba, aby hydratační krém obsahoval i lipidy a esenciální mastné kyseliny, které by ji regenerovaly.

Výživa

V zimě jsou doporučovány i výživné krémy. Ideální jsou krémy s obsahem vitaminů A a E nebo ovocných kyselin, a samozřejmě s UV filtrem.

Čtěte také

Sezamový olej, bambucké máslo, výtažek ze slunečnicových semínek, z avokáda či z hroznových jadérek jsou pro vaši pleť příjemným bonusem.

Tyto krémy jsou vhodné zvláště pro ty z vás, které žijí ve městě a jejichž pleť je každý den zatěžována smogem. Právě vitamíny A, E a C působí jako antioxidanty, což znamená, že čistí pokožku.

Červenání

Časté přecházení ze zimy do tepla, či opačně, způsobuje červenání tváří. To zapříčiňuje stažení cévek v podkoží, když jste v chladnu. Když přijdete do tepla, cévky se roztáhnou. Pokud tento proces opakujete často, může dojít k dlouhodobému začervenání pokožky. Pro tyto účely jsou určené speciální krémy.

Kosmetička Pavlína Černá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Pavlínou Černou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související