Zemřel režisér Arabely i Tří oříšků pro Popelku Václav Vorlíček. Bylo mu 88 let

6. únor 2019 14:24

Televizní a filmový režisér Václav Vorlíček zemřel v úterý večer ve věku 88 let. České televizi to potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. Vorlíček je podepsán pod pohádkou Tři oříšky pro Popelku, komedií Dívka na koštěti či seriálem Arabela. V roce 2017 získal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.

Václav Vorlíček se narodil 3. června 1930 a již od mládí měl představu, že jednou bude režisérem. Když jej napoprvé nevzali na FAMU, zamířil rovnou na Barrandov, kde se dostal do štábu režiséra Martina Friče.

V dalším roce jej již na FAMU přijali, absolvoval poté v roce 1956. Na Barrandově byl zaměstnán do roku 1992. Jeho samostatným režisérským debutem byl v roce 1960 snímek pro děti Případ Lupínek.

Mimořádně populární se poté stala jeho parodie na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, kde propojil film s typickými kresbami Káji Saudka. Na tomto filmu začala Vorlíčkova plodná spolupráce s Milošem Macourkem. Mezi jejich další filmy patří Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát či Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Jedním z nejpopulárnějších a často reprízovaných televizních seriálů se stal jeho výlet do světa pohádek Arabela z roku 1980. V devadesátých letech na něj navázaly ve Vorlíčkově režii ještě dvě pokračování - seriál Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) a televizní film Rumburak (1994).

Pravidelně reprízovaná je Vorlíčkova zřejmě nejslavnější pohádka - Tři oříšky pro Popelku v hlavních rolích s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem.

V posledních letech se Vorlíček stáhl z veřejného života. V květnu minulého roku ale otevřel výstavu českého filmu v galerii Tančícího domu v Praze a oslavil své 88. narozeniny na zámku v Horšovském Týně, kde po něm bylo pojmenováno kino.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio