Želva vypravuje africké pohádky. Nová knížka Lenky Vágnerové, dcery Josefa Vágnera, je pro děti

30. srpen 2021 10:58

Dnešní zastávka v Safari parku Dvůr Králové patří africkým pohádkám. Novou knihu s názvem „Želva vypravuje“ z archivních poznámek uspořádala dcera Josefa Vágnera Lenka a věnovala ji dětem. Najdete v ní příběhy třeba o tom, jak surikata vdávala dceru, jak rybář vyzrál na krokodýly, jak se zvířatům povedlo zbavit pyšného lva, nebo odkdy mají želvy krunýř. 

Jestli vás to zajímá, poslechněte si Lenku Vágnerovou v rozhovoru, který připravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Josef Vágner byl sám velký vypravěč a o pohádky, báje, příběhy lidí, zvířat a mýty se velmi zajímal. A jak říká jeho dcera Lenka , slyšel jich za nádherných afrických nocí bezpočet. Kulisu k nim vytvářela zvířata v ohradách, příroda, oheň a vypravěči, ve které se proměňovali jeho pomocníci a lovci.

Nejzajímavější příběhy si Josef Vágner zaznamenal na místě , jiné stručně zachytil na útržky papíru, další vyprávěl až doma. Vzpomínal také, jak se při svých expedicích setkával s domorodci, jak pozoroval chování zvířat v jejich původním prostředí a vzpomínal na události spojené s jejich odchytem. Vše co si hned nezaznamenal, ukládal do paměti.

Nejprve bylo jeho klukovským snem stát se českým lesníkem a myslivcem , později poznával všemi smysly Afriku. Okouzlený realista si předsevzal, že do Čech doveze vzácná a ohrožená africká zvířata. A nejen to, jeho životním cílem se stala záchrana mizejících druhů žiraf, antilop, nosorožců, slonů a dalších zvířecích obyvatel černého kontinentu.

Čtěte také

Josef Vágner zemřel v roce 2000. Napsal řadu knih o africké přírodě a zvířatech, ale vydání afrických pohádek se nedočkal. Jen některé z nich se objevily v jeho poslední knize Kimuri. Další zůstaly v jeho bohatém archivu, o který se pečlivě stará dcera Lenka.

A protože v poznámkách svého otce často listuje a dobře je zná, pokouší se jim dát podobu knížek, které by čtenáře obohatily a přinesly jim všechny možné vůně kontinentu, který otci učaroval.

S africkými pohádkami, bájemi a příběhy seznamuje děti v knize „Želva vypravuje“ moudrá želva Kamba.

Lenka Vágnerová v nové expozici ZOO Dvůr Králové

„Když Kamba začala některý z příběhů, zvířata se namačkala kolem ní, svá mláďata postrčila dopředu, aby lépe slyšela a pak její vyprávění poslouchala, ani nedutala“. Všichni, kteří se na vzniku knížky „Želva vypravuje“ podíleli, přejí čtenářům totéž!

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související