Ze vstupu do Evropské unie byl nadšený. Teď označuje evropskou politiku za diktaturu

28. únor 2024 10:41

Náš vstup do Evropské unie před 20 lety přivítal Petr Randáček z Teplic s nadšením. Teď je mu 62 let a evropskou politiku označuje za diktaturu. Je zklamaný polistopadovým vývojem u nás i v Evropě. Podle průzkumu, který agentura STEM vypracovala pro Český rozhlas, se tak řadí mez 24 procent odpůrců unie.

„Evropská unie vznikla na nějakých ideálech, co by mělo být. Dnes to ale je diktatura,“ dostává se Petr Randáček hned k meritu věci a uvádí konkrétní příklad: „Kdo má na to, aby si koupil elektroauto? Navíc je výroba elektromobilů něco tak šíleně neekologického.“

Nelíbí se mu ani směřování Evropské unie v dalších oblastech a je kategoricky i proti přijetí eura. „Nechci euro – nevěřím tomu, že nám ekonomicky pomůže,“ shrnuje.

Při vystupování z EU by Česko potřebovalo schopnou vládu

Petr Randáček pracuje jako živnostník na stavbách, je rozvedený a má dospělého syna. Chce splatit dluh na sociálním zabezpečení za dobu, kdy na to neměl. „Když se zblázní pračka, televize, cokoliv, tak na to budu mít. Ale na to, abych měl na dovolenou do Egypta, na to nemám,“ přibližuje svou ekonomickou situaci.

Rád také chodí na koncerty, v televizi sleduje dokumenty a čte hlavně sci-fi.

Chodí ke všem volbám – považuje to za jednu ze svých svobod. Kdyby měl možnost, hlasoval by Petr Randáček i pro naše vystoupení z Evropské unie. I když v tom už tak rozhodný není. „Protože v tu chvíli bychom museli mít tak schopnou vládu, která by byla schopná domluvit ekonomické podmínky a smlouvy, nezávislé na Evropské unii,“ dodává.

Spustit audio

Související