Zbývající část obchvatu Frýdku-Místku se řidičům otevře ve čtvrtek

21. prosinec 2022 14:47

Ve čtvrtek večer se má otevřít i druhá část obchvatu Frýdku-Místku. Dálnice D48 se tam tak propojí z obou stran, od Brna a Ostravy i od Českého Těšína a Polska. Zprovoznění cesty se podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) povede i přes mráz a sníh, který komplikoval stavařům práci. Řidiči ale zatím budou na obchvatu jezdit jen jedním namísto dvou pruhů.

„Jsem strašně rád, že se to podařilo i za těchto podmínek. Není to jednoduché, dělá se teď tady opravdu nonstop. Čtvrteční termín jsme schopni v tuto chvíli slíbit,“ potvrzuje šéf ŘSD Radek Mátl, že řidiči už se brzy po obchvatu projedou.

I když, aby se mohla cesta dokončit, museli z ní odstranit skoro půl metru sněhu. „Problém byl zejména s osazením svodidel. Je potřeba udělat i dopravní značení,“ dodává Mátl.

I po zprovoznění cesty tu dělníci zůstanou, zatím se totiž bude jezdit jen v polovičním profilu. Nejvíce práce mají v místě, kde se sesunul svah, a k tomu spoustu dalších dodělávek, třeba protihlukové stěny. „Platí, že v polovině příštího roku by se obchvat měl otevřít i v té druhé části v plném profilu,“ upřesnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Čtěte také

Frýdek-Místek na obchvat čekal desítky let, teď konečně se městu uleví od kamionů. „Otevírají se dveře k tomu, co jsme si roky nedovedli představit. Pevně věřím, že tu šanci využijeme a že městu vrátíme jeho centrum a zároveň mu zachováme dopravní obslužnost. Napojíme ulice, které nebyly napojené, vrátíme úrovňové přechody, uděláme nové kruhové objezdy,“ říká primátor Frýdku-Místku Petr Korč (nez.).

Dělníci budou ještě v příštím roce nejen na druhé části obchvat, ale zřejmě se vrátí i na tu první, po které už se několik měsíců jezdí. „Zatím jsme úsek nepřebrali. Je možné a dá se říct, že i velmi pravděpodobné, že v průběhu roku 2023 proběhnou reklamační opravy na tomto úseku. S kvalitou opravdu spokojeni nejsme,“ dodává šéf ŘSD Radek Mátl.

Spustit audio