Zastupitelé Nového Města nad Metují snížili přidělenou dotaci místnímu sportovnímu centru

16. červen 2017

Sportovní centrum v Novém Městě nad Metují přišlo po rozhodnutí zastupitelů o víc než 200 tisíc korun. Tomu původně odsouhlasili 280 tisíc korun, kvůli nejasnostem v počtu členů ale sportovní organizace dostane o 209 tisíc méně.

Pochybení v uváděném počtu členů odhalil audit. Podle něj sportovní centrum vykazovalo jako členy i ty, kteří si chodili zacvičit jen nárazově.

„Oni argumentují tím, že když si jde někdo pravidelně jednou týdně zazvedat činky do jejich sportovního centra, nebo zahrát squash pro svoji zábavu a potěšení, tak by to měl být sportovec, který by měl být dotován městem. My tvrdíme, že to tak není. Že tito sportovci by měli provozovat tento sport na své náklady," popisuje spor starosta Petr Hable z Volby pro Nové Město.

Čtěte také

Podle něj radnice podporuje především mládež, popřípadě dospělé, kteří ve svých sportech město reprezentují. „Pokud provozuje sport, který má své soutěže, tak by se měl účastnit těch soutěží, jezdit o víkendech po závodech a reprezentovat město. To jsou sportovci, které chceme jako město podporovat. To trošku sportovní centrum nepochopilo a nechápe asi dodnes."

Fyzioterapie, cvičení, rehabilitace, posilovna, fitko, fitness centrum

Že město na základě nově zjištěných faktů sníží původně přidělenou dotaci bylo jisté, nakonec zastupitelé řešili jen to, o kolik méně Sportovní centrum dostane.

Sportovní komise původně navrhovala snížení o téměř devadesát procent - na 35 500 korun, její předseda Libor Šnajdr z Hnutí Starostové a nezávislí ale nakonec předložil návrh, aby centrum dostalo dvojnásobek. „Já si tedy myslím, že pokud by se důsledně dělaly kontroly u všech sportovních klubů, tak to pochybení se najde u více klubů. Nemyslím, že by to bylo úmyslně. Takové zařízení tady v Novém Městě nad Metují, nebo v okrese Náchod, chybělo. Teď to využívá tisíc lidí z širokého okolí."

Pro snížení dotace na 71 tisíc nakonec zvedlo ruku dvanáct zastupitelů a sportovní centrum tak dostane o 209 tisíc méně, než původně předpokládalo. Nikdo ze sportovního centra přitom na veřejné zasedání zastupitelů nepřišel.

autor: baj
Spustit audio