Zámek Zákupy

4. duben 2013

Každý z nás se někdy zasní a v myšlenkách se přenese do doby dávno minulé. Na zámku Zákupy se nemusíte ani zasnít - stačí se projít tamní ornamentální francouzskou zahradou anebo anglickým parkem a hned jste o pár století zpět.

Snít se vám bude dobře také v zámeckých interiérech… „Vznikaly na zakázku pro císařskou rodinu a naším cílem je jim postupně navrátit jejich původní podobu. Návštěvníci se mohou podívat na jídelnu s prostřeným stolem a císařským servisem.“ láká k návštěvě Petr Weiss z Národního památkového ústavu.

Lákadlem může být také projekt Oživlé památky. „Každý měsíc během sezóny si připomínáme nějaké jiné téma. V květnu je to téma Půdy, krovy aneb jak se stavělo. Všichni milovníci starých půd se mohou přijít podívat do Zákup a dozvědí se nejen o stavebním vývoji Zákup, ale i císařském výtahu od firmy Ringhoffer.“ říká Petr Weiss.

Děti se do Zákup také mohou těšit - už více než 20 let zde je totiž k vidění medvěd Míša.

Na závěr přidáme doporučení pro rodiče - naplánujte si cestu vlakem. Jeďte z Liberce směr Česká Lípa. Na trase je malé, ale už 130 let staré zákupské nádraží. Od něj trvá cesta na zámek slabou půlhodinku.


Zvětšit mapu
autor: Zdenka Jechová
Spustit audio