Zájem o středoškolské obory v Karlovarském kraji roste. Popularita stoupá u oborů automechaniků

28. březen 2024 11:55

V Karlovarském kraji se proti předchozím rokům zvýšil zájem dětí o některé středoškolské obory, například o obor opravář zemědělských strojů a obecně automechanik.

Podle dat zveřejněných na webu ministerstva školství vzdelavanivdatech.cz a krajského úřadu se ukazuje, že kromě tradičně oblíbených oborů, jako jsou gymnázia nebo pedagogické lyceum, vzrostl zájem také například o obor opravář zemědělských strojů a automechanik.

Největší převis mezi počtem přihlášených a počtem dostupných míst se však potvrzuje u oboru kadeřník/kadeřnice. V Karlových Varech se na tento obor hlásí až 128 žáků, zatímco kapacita je pouhých 15 míst. Tento fenomén není ojedinělý, jelikož i na dalších školách v kraji, které tento obor nabízejí, se zvyšuje zájem.

Zvýšený zájem o obor opravář zemědělských strojů překvapil i krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti). „Asi není překvapením, že nejvyšší převisy jsou na školách, kde byly vždycky, například na pedagogickém lyceu na Střední pedagogické škole v Karlových Varech nebo grafický design na keramické škole v Karlových Varech. Co mě asi překvapilo nejvíce, je to, že je poměrně velký zájem o obor opravář zemědělských strojů, kam se nám hlásí 88 dětí, což je třikrát více než v minulých letech. A dokonce v první prioritě je tam větší zájem než například o čtyřletý obor gymnázia v Chebu,“ uvedl Čermák.

Nelze opomenout ani stálý zájem o obory v oblasti gastronomie a hotelnictví, které letos zaznamenaly mírný růst. Naopak obory strojírenské zůstávají s menším zájmem.

Celkově střední školy v Karlovarském kraji nabízejí letos 3564 míst v nejrůznějších oborech. Podaných přihlášek bylo podle webu vzdelavanivdatech.cz 3448.

autor: nkr
Spustit audio