Za každou dobrou písničkou stojí osobní zkušenost. S nápadem v hlavě se zavřete do studia

22. květen 2019

Český rozhlas Hradec Králové dnes ve svém studiu přivítal talentovaného zpěváka, hudebníka, skladatele a klavíristu Kubu Kubína z Hradce Králové. 

Vy jste vystudoval na pardubické konzervatoři klasický zpěv, hudební klasice se věnujete stále a rád. Ale dnes jste nám přišel představit svou novinku. Takže na co dozrál ten správný čas?
Dozrál správný čas takzvaně na popík. Protože já jsem vždy tíhnul k populárnímu zpěvu. Myslím si, že je to taková má doména. A právě teď spatřil světlo světa nový singl, nová písnička Let Me Love. Měl by to být pro mne takový odrazový můstek.

Jana Kudyvejsová a Kuba Kubín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

My si ji pustíme, ale ještě chvíli budeme posluchače napínat. Jak vzniká písnička, která by měla být startem do nové etapy zpěvákovy kariéry?
Je to v podstatě strašně jednoduché, člověk se zavře do studia a má v hlavě nějaký nápad. A přenese ho do elektronické podoby, tedy tak to dělám já. Někdo ještě používá staré metody, že to třeba zapisuje do not. Ale já si to přenesu do elektronické podoby, nazpívám si to tak, jak by to mělo vypadat. Tato písnička konkrétně vznikla tak, že se můj demo song předal producentovi. Ještě na ní spolupracoval textař Alasdair Bouch a producent Boris Carloff. Ti z toho udělali celistvý song, který potom vyšel jako singl.

Zkoušíme s novou kapelou. A naším velkým cílem je příští rok soutěž Eurovize, která se bude konat v Holandsku.
Kuba Kubín, zpěvák, hudebník, skladatel a klavírista

Hudbu jste tedy skládal sám. A text částečně sám?
Nějaké střípky z mého textu tam zbyly, ale jak říkám, textař je Angličan, protože písnička je anglická, tak ji malinko překopal.

Složí Kuba Kubín písničku pro Hanku Zagorovou? I na to se ho zeptala Klára Němečková

Kuba Kubín a Klára Němečková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Talentovaný zpěvák a skladatel z Hradce Králové Kuba Kubín byl hostem Kláry Němečkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.

Podle čeho jste vybral jednu písničku, kterou vystřelíte do světa? Řekl jste si, teď napíši osudovou píseň? Nebo jste vybíral z nějaké škály, kterou máte vytvořenu?
Já mám strašně moc písniček zastrkaných v šuplících. Dávám je spíš k poslechu lidem, že třeba řeknu svým známým, hele, pojďte si toto poslechnout, která písnička se vám líbí nejvíc. A oni mi řeknou, tahle je dobrá, ta by mohla být top. A podle toho vybíráme.

Dáte na druhé, třetí, případně ještě další uši.
Přesně tak. Prvotní výběr je samozřejmě na mě, ale potom je nechávám ještě vybírat ostatní.

Písnička se jmenuje Let Me Love. Můžeme to přeložit jako Nech mě milovat? Nebo jak bychom si to měli vyložit?
V podstatě doslova takto, ano. Ovšem myslím si, že písnička není o lásce jako takové, o klasické lásce v tom pravém slova smyslu, ale spíš o porozumění. Tak to bylo zamýšleno.

Kuba Kubín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

K písničce už je i videoklip. Jde o příběh vojáka, který je zraněný a prohlíží si fotografie. Své rodiny nebo svých lásek?
Ano, jsou to fotografie jeho rodiny.

Co potřebuje zpěvák k tomu, aby se prosadil v populární hudbě? Dobrou písničku, určitě dobrého skladatele. To si vy obstaráváte sám. Co ještě je zapotřebí, dobrého producenta?
Určitě producenta a zároveň také manažera. Protože si myslím, že hudebníci nejsou úplně dobří manažeři. Takže potřebujete člověka, který má ostré lokty a někam vás umí protlačit. To muzikant strašně potřebuje a bez toho se zkrátka neobejde. Já mám štěstí, že mne zastupuje úžasný manažer Vítek Sekvard, který je prostě geniální. V podstatě všechno, co si zamane, tak se splní, což je skvělé.

Kuba Kubin - Let Me Love (cover art)

Nebál jste se toho, že písnička, kterou takto vypouštíte do světa, je v angličtině?
Já si často říkám, že jsem se asi špatně narodil, protože se mnohem lépe cítím v anglickém jazyce, ačkoliv jsem se angličtinu nikdy neučil, neměl jsem ji ani na škole. Ale angličtina se strašně dobře poslouchá, dokáži ji do sebe vstřebat a pustit ven. Troufnu si říct, že snad anglicky zpívám dobře. A pro ten v uvozovkách celosvětový trh je samozřejmě mnohem lepší zpívat v angličtině.

Je písnička Let Me Love předzvěstí nového CD v tomto stylu?
Už jsem nad tím také přemýšlel, ale zatím chceme jít cestou singlů. Až se rozjedou nějaké koncerty, protože jsem začal zkoušet s novou kapelou, tak bychom samozřejmě následně chtěli udělat nějaké CD. Ale zatím je to odsunuto na neurčito.

Láska asi patří v hudbě k nejčastějším tématům. Když skládáte a píšete, napadají vás i jiné náměty?
Abych řekl pravdu, tak láska je opravdu stěžejní, jak říkáte. Ale najdou se určitě i jiná témata, například příroda. Ale láska je opravdu takové nejdůležitější a zásadní téma.

Skládáte i na základě svých vlastních prožitků nebo na základě pozorování okolí, co se komu přihodilo?
Vlastní prožitky jsou nejsilnější. Když se něco stane, třeba nějaká hádka, člověk se dostane i do deprese. Ale v tu chvíli se skládá nejlépe. Člověk musí mít v sobě nějaký momentální impuls k tomu, aby složil písničku.

Jakub Kubín vyrazil na sólovou pěveckou dráhu. Držme mu palce!

Zpěvák Kuba Kubín

Jakub Kubín, rodák z Hradce Králové, se již od útlého dětství věnuje hudbě a to zejména zpěvu. Začátek své pěvecké kariéry započal jako malý kluk v Královéhradeckém sboru Jitro a dále pokračoval jako člen a sólista Českého chlapeckého sboru Boni Pueri se kterým procestoval téměř celý svět, nasbíral mnoho ocenění a měl tak možnost spolupracovat s významnými , hudebními tělesy.

Na čem aktuálně pracujete? Prý na nějakém divadle.
Ano, dělám inscenační hudbu do Přeletu nad kukaččím hnízdem. Je to inscenace, kterou připravuje režisér Lukáš Burian v Divadle Radka Brzobohatého. Je to pro mě nová zkušenost, ale zjišťuji, že to je úžasné a strašně mě to baví, protože je to víc tvůrčí práce. Člověk se tam může víc rozvášnit, může si tam v uvozovkách dělat, co chce, co ho napadne, samozřejmě v kontextu oné hry. Moc mě to baví. Přijďte na premiéru.

Všichni jsme si vybavili film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Tak si představuji, že to bude asi hodně silná hudba.
Kompletně je to hodně silné představení i silná hudba. Uvidíte sami. Tuším, že 19. června je premiéra. Takže zkoušíme, vrcholí všechny přípravy.

Kuba Kubín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy ale také působíte v Czech Ensemble Baroque Quintet. To je vokální uskupení, které zase dělá něco úplně jiného. Co máte v repertoáru?
Tam se to pohybuje kolem barokní a renesanční hudby. Tam se častokrát dělá Johann Sebastian Bach, Verdi, různé madrigaly a tak. Czech Ensemble Baroque Quintet je odnož celého orchestru a sboru Czech Ensemble Baroque, který produkuje orchestrální hudbu i vokály dohromady. Teď budeme natáčet nové CD. A zároveň ještě spolupracuji s Musica da camera Brno, kde vybíráme peníze na nové CD, protože na tu hudbu těch peněz moc nezbývá. Tak potřebujeme pomoc i od ostatních lidí. Takže na Hit hitu můžete přispět právě na tohle CD.

Zpěvák Kuba Kubín

U jedné vaší fotografie z koncertu klasiky jsem viděla popisek, že Kuba Kubín do přetěžké árie vetknul i drobné taneční prvky. Jak je to s vámi a tancem?
Já si tohle paradoxně vůbec neuvědomuji. Ale prý u zpívání klasické hudby držím v ruce desky a strašně se u toho hýbu a dělám různé pohyby. Upozornila mne na to jedna má fanynka Zuzka Nová, kterou tímto strašně zdravím. Teď už vím, že musím být trošku statičtější na koncertech, protože to asi vypadá maličko komicky.

Jaké jsou vaše další plány? Nějaké soutěže a koncerty?
Ano. Teď momentálně zkoušíme s novou kapelou, už máme nějaké rezervace na koncerty. Nicméně takový náš velký cíl je příští rok soutěž Eurovize, která se bude konat v Holandsku, čili Eurovize Holandsko 2020, to je náš cíl. A připravujeme se ještě na vydání dalšího singlu. To jsou naše velké plány.

Česká kapela Lake Malawi skončila o uplynulém víkendu v Eurovizi na 11. místě.
Velká gratulace.

Jana Kudyvejsová a Kuba Kubín ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Těším se, že se tady sejdeme po příštím ročníku a popovídáte nám, jaké to bylo. Držíme palce.
Rád zase přijdu. Díky moc, na shledanou.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související