Vzkaz budoucím generacím na půdě Wolfrumovy vily v Ústí nad Labem obsahuje písemné sdělení z 12. října 1983, audiopásku a některé dobové noviny

7. červenec 2021

Skoro 40 let starý měděný tubus se vzkazem našich rozhlasových kolegů budoucím generacím objevili dělníci při rekonstrukci půdy naší Wolfrumovy vily, tedy sídla Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem. Tubus odpočíval desítky let za trámem před otvorem do kopule.

Vzkaz budoucím generacím uložili rozhlasáci do měděného tubusu 12. října 1983

Písemný vzkaz z 12. října 1983 je natočen i na audiopásku a přiloženy jsou rovněž tehdejší noviny - Rudé právo, Průboj, Sever a Haló sobota. Kdyby dělníci odřízli vršek tubusu z opačné strany, pásku ležící na dně by nevratně poškodili.

Českoslovenští rozhlasáci nám krásným, sametovým, normotvorným a trochu archaickým stylem a hlasem nechali optimistický vzkaz s odkazem na tehdejší pořady, které vysílali. Dokonce uvádějí, co dávali do éteru v den umístění tubusu na půdu, třeba diskusní pořad na téma „Odboráři svým závodům a republice“. Byla to určitě veselá kopa šťastných lidí.

Vzkaz budoucím generacím uložili rozhlasáci do měděného tubusu 12. října 1983

Kolegové z Českého rozhlasu Sever hozenou rukavici zvedli a začali přemýšlet, jaké poselství budoucím generacím rozhlasáků zanechají. Nebude to jednoduché, doba je podstatně složitější a proměnlivější, než tehdy. Nezbývá, než věřit, že při objevení našeho vzkazu bude ústecké rozhlasové studio ještě existovat. Kdo ví, co bude za 30, 50 nebo 100 let.

autor: mkt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.