Výstraha před požáry stále platí na celém území republiky

24. červenec 2013

V současném suchém počasí platí v zemi výstraha před požáry. Hasiči vyjíždějí stále častěji. Minulý týden byl nejsušší za posledních 60 let a ani v příštích týdnech zřejmě příliš nenaprší.

Středočeský hejtman kvůli nebezpečí požárů vyhlásil pro celý kraj mimořádná opatření. Zaměstnanci státních lesů drží požární hlídky, kromě dřevorubců a dalších lidí pracujících v lese mohou kontrolovat také výletníky.

Lidé by měli být velmi opatrní při manipulaci s otevřeným ohněm, nejčastější příčinou lesního požáru je totiž odhozený nedopalek cigarety.

A právě nedopalky byly za dvěma požáry v posledních dvou dnech, které museli řešit za poslední dny správci Krkonošského národního parku. Může za ně velmi suché počasí a také nezodpovědnost turistů. Jeden z požárů zavinili zřejmě borůvkáři.

Hořelo v mlazině na jižním svahu Liščí hory nad Dolním Dvorem. Lesní požáry jsou podle mluvčího národního parku Radka Drahného velmi záludné. Často hoří v podzemí i v době, kdy si člověk myslí, že požár uhasil. To je případ, kdy se zvenku podařilo uhasit hrabanku, oheň ale dál hořel v dutinách a kořenech stromů.

Celkově hasiči kvůli teplu a suchu zasahovali v úterý u dvojnásobného počtu požárů. Nejvíce vyjížděli právě k hořícím lesům, trávě nebo obilí ve Středočeském kraji.

Na Vysočině s hašením musel pomoci policejní vrtulník, říká mluvčí hasičů Nicole Zaoralová:

„Na Třebíčsku na vysočině bylo potřeba povolat i policejní vrtulník z Brna, protože ten likvidoval požár lesa, který byl v těžko dostupném terénu. A museli provést dokonce 10 shozů vody, ale tento požár se podařilo lokalizovat.“

Oheň (ilustr. obr.)
Index nebezpečí požárů
autoři: mkp , Tomáš Mařas
Spustit audio