Výrobce klavírů PETROF slaví 160 let od svého vzniku unikátní výstavou v Národním technickém muzeu

11. duben 2024

V Národním technickém muzeu v Praze začala unikátní výstava věnovaná firmě PETROF z Hradce Králové. Tradiční česká značka vznikla před 160 lety. Dodnes je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců akustických pianin a klavírů.

Čtěte také

Mezi slavné majitele piana PETROF patří například také zpěvačka a skladatelka Billie Eilish, hudebník, zpěvák, skladatel, producent a baskytarista skupiny The Beatles Paul McCartney, podnikatel, investor a filantrop Bill Gates, zpěvačka a herečka Mariah Carey. Na PETROF hrával také slavný italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone.

Na výstavě najdete podle Kristýny Mlatečkové z firmy PETROF kromě klavírů také desítky ne-li stovky součástek, ze kterých jsou piana vyrobená.

I proto nese výstava název Klavír jako technické dílo, pokračuje ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Beze sporu každý návštěvník, každý posluchač ví, co je to klavír. Ví, jak vypadá, ale nezná celou tu anabázi, jak se takový klavír vyrábí. A to chceme návštěvníkům na výstavě ukázat.“

Firma PETROF obchoduje v 65 zemích na pěti kontinentech

Výstava Klavír jako technické dílo, která se koná u příležitosti 160 let od vzniku královéhradeckého výrobce klavírů firmy PETROF, potrvá v Národním technickém muzeu v Praze do konce ledna příštího roku.

S LÁSKOU K HUDBĚ A ŘEMESLU - to je firma PETROF v Hradci Králové.

autoři: Karolína Burdová , baj
Spustit audio

Související