Výhodnější bydlení v městských bytech. I tak hradecký magistrát láká nové úředníky

31. červenec 2017

V Hradci Králové chybí úředníci. Problém řeší nejen zdejší magistrát, ale také krajský úřad. V době rekordně nízké nezaměstnanosti, která byla podle Úřadu práce v červnu na hodnotě 2,7 procenta, je shánění nových úředníků mnohdy složité. Zaměstnance tak lákají na různé benefity.

Na hradeckém magistrátu je největším problémem nebo stavebních nebo investičních techniků a právníků. Město dnes na jedné straně bojuje se všeobecným nedostatkem zájemců na trhu práce, na druhé straně roste počet stavebních řízení, schvalovacích procesů a žádostí o různá vyjádření.

Personální podstav tak někdy pocítí i klienti, připouští tajemnice hradeckého magistrátu Markéta Bartušová: „Snažíme se maximálně, ale obávám se, že v některých případech to mohou klienti pocítit. Je skutečná nouze o úředníky. U stavebních techniků asi čtyř pozic. U právníků dvou až tří pozic. Obsazovat ta místa se nám příliš nedaří. Na trhu práce nemůžeme většinou konkurovat finančně. A omezováni jsme i zákonem o úřednících. Protože ten proces výběru zaměstnanců není pružný."

Čtěte také

Nově se magistrát snaží zaměstnance nalákat na výhodnější bydlení v městských bytech. V těch by platili nájemné, které je na úrovni dvou třetin tržního.

„Vytipovali jsme zatím tři byty, různou velikost. Menší byty budeme cílit na absolventy. Máme tam i větší byt, pokud by některý zaměstnanec přišel do Hradce Králové i s rodinou," říká markéta Bartušová.

Czech Point, úřad, úřednice, administrativa

Hradeckému krajskému úřadu se delší dobu nedaří sehnat zaměstnance na odboru územního plánování a na stavebním úřadě. Těžké je pro hejtmanství získat také odborníky na veřejné zakázky, specifické oblasti práva a další.

„Investiční přípravu, informatiku. V řádech desítek to není, jsou to jednotky. A můžeme všeobecně říct, že v době nízké nezaměstnanosti, se o odborníky společnosti a organizace přetahují," říká za krajský úřad Martina Götzová. Nejvýznamnější zaměstnaneckou výhodou na hejtmanství je práce z domu.

„Tu využíváme už od roku 2012. Je to takové specifické. A dokonce byla v projektu Podpora rovných příležitostí žen a mužů analyzována, jako nejvýznamnější benefit pro zaměstnace. V současné době tuto formu práce využívá 90 zaměstnanců úřadu," doplňuje Martina Götzová.

Dalším benefitem je na krajském úřadě například příspěvek na rekreaci nebo a možnost masáží nebo zdravotně rehabilitačního cvičení.

autor: ova
Spustit audio