Vyberte si z víkendových tipů: hudba, otvírání hradu, víno i sport

22. červen 2018

Tipy na výlet ze dvou krajů jsou tentokrát velmi rozmanité.

9. ročník Otevřených sklepů Nechory

Nechorští vinaři zvou v sobotu 23. června všechny přátele dobrého vína do Prušánek, vesničky vinných sklepů Nechory na 9. ročník otevřených sklepů. Sklepy budou otevřeny od 10 do 19 hodin a nabídnou volnou degustaci ve 20 vinných sklepech a bohatý hudební a doplňkový program. Ráno bude vypraven Nechorský expres, který bude fungovat jako svozový autobus z okolních obcí. Podvečer nabídne posezení u cimbálové muziky. Prodej vína bude probíhat v sobotu po celý den, a v neděli dopoledne.

Otevření hradu v Malenovicích

Po rozsáhlé rekonstrukci se hrad Malenovice opět otvírá návštěvníkům. V sobotu připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně akci (H)radovánky, která kromě prohlídek hradu a oblíbené zoologické expozice nabídne od 10 do 16 hodin bohatý program pro děti i dospělé. K vidění budou také dvě nové výstavy na hájence, a to Vizovické pečivo a Lidová architektura v Praze.

Starobrněnské hudební slavnosti

Předposlední červnový víkend se augustiniánský klášter na Mendlově náměstí stane místem plným hudebních zážitků. První ročník Starobrněnských hudebních slavností organizuje skladatel, zpěvák a zakladatel skupiny Svítání Jiří Fadrný. Milovníci hudby se mohou těšit na Spirituál kvintet, bratry Ebeny i hudební soubor Svítání. Starobrněnské hudební slavnosti se uskuteční v historických prostorách, které pro Brňany a nejenom pro ně hodně znamenají. Genius loci kláštera, kde působil světoznámý vědec a zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel, dodá akci specifickou atmosféru. Návštěvníci se navíc dostanou do krásných prostor baziliky a na nádherné nádvoří kláštera.

Holešovská regata

Osmý ročník největšího rodinného festivalu v zemi, který jen loni navštívilo 20 tisíc lidí, se uskuteční 22 a 23. června v tradičních prostorách zahrad a zámku Holešov a opět nabídne atraktivní hudební i doprovodný program pro celou rodinu. Na festivalu zahrají kapela Chinaski v novém složení, MIG 21, zpěvačka Lenny, David Koller s kapelou, legendární B.S.P. tedy trio Baláž, Střihavka, Pavlíček, dále pak Polemic, Mirai, Milan Peroutka s kapelou Perutě a mnoho dalších.

Městské slavnosti Bučovice 1645

Zveme vás do roku 1645, kdy město Bučovice bylo vydrancováno švédskými vojáky a zámek ubránila hrstka úředníků. Součástí sobotních oslav je historický jarmark, dobývání zámku, letos nově v prostoru vedle zámku za autobusovým nádražím, dále soutěže pro děti, vystoupení bubeníků, ukázky vojenského ležení a večer ohňostroj.

Mistrovství republiky v lakrosu v Holešově

Vrchol letošní lakrosové sezóny – Mistrovství České republiky v českém lakrosu – se uskuteční po šesti letech opět v Holešově na stadionu na Střelnici, ve dnech 23. - 24. června 2018.Na mistrovství každoročně postupuje 12 nejlepších mužských a ženských týmů z celé republiky, které bojují ve svých kategoriích o titul mistrů a mistryň ČR.

Vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR

Již po 7. vystoupí Hudba Hradní stráže a Policie ČR na Čestném nádvoří Lednického zámku, a to v neděli od 14 hodin. Všichni jste srdečně zváni.

Hudba v zahradách a zámku v Kroměříži

Již po devatenácté se v kouzelných prostorách architektonických skvostů UNESCO v Kroměříži uskuteční tradiční hudební festival Hudba v zahradách a zámku. Dvouměsíční cyklus sedmi koncertů vážné hudby tak zve své posluchače nejen na zážitky z úžasné hudby, ale také k návštěvě zajímavých míst. Stejně jako v minulých letech se na pořádání festivalu podílí město Kroměříž, Dům kultury v Kroměříži, klub UNESCO Kroměříž, Art Collegium 2002 a Arcibiskupský zámek. 25. srpna od 19 hodin ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku patřit Moravským komorním sólistům. Zúčastní se ho sopranistka Kateřina Kněžíková, účastníci Letní hudební akademie Kroměříž a jako dirigent i hudební dramaturg festivalu Tomáš Netopil.

Hnanická vinná stezka po vinicích v NP Podyjí

Pro návštěvníky třetího ročníku „Hnanické vinné stezky“ bude v sobotu připraven bohatý vinařský a kulturní program spojený s degustacemi a prohlídkou Hnanických vinic a místních soukromých sklepů. Návštěvníci se na vinné stezce vedoucí přes významné viniční tratě obce Hnanice seznámí s víny, která budou přímo ve vinicích prezentovat místní vinaři, kteří zároveň hosty seznámí se základními tématy vinohradnictví a vinařství. Přiblíží tak i názorně Hnanický terroir – souznění vinic s přírodou Národního parku Podyjí. Vinařská stezka bude zakončena ve Sklepní uličce v Hnanicích, kde bude možné zakoupit vína ve sklípcích jednotlivých vinařů. Večer bude pokračovat vinařským rockováním v KD v Hnanicích.

Valašský špalíček

Festival Valašský špalíček v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí opět nabízí českou koncertní premiéru. Tentokrát přiveze legendární britskou kapelu Mungo Jerry, známou především svou největším hitem In The Summertime. Ta vystoupí v sobotu večer.

Kulturní tipy z jižní Moravy posílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz , akce ve Zlínském kraji posílejte na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz

Spustit audio