Vstávej semínko holala! V Semenářském závodě Lesů ČR probouzejí semena stromů z klíčního klidu

11. duben 2024 08:22

Lesy České republiky letos plánují obnovit až 14 tisíc hektarů porostů. Osivo potřebné pro pěstování sazenic stromů dodává lesním školkám po celém Česku Semenářský závod Týniště nad Orlicí na Rychnovsku. Předosevní příprava semen listnatých i jehličnatých dřevin tam vrcholí právě teď.

„Já vám tady ukážu například bukvice, jejichž odběr je objednaný až na polovinu května. Vidíte, že zatím ta bukvice jakoby spí.“ Mistr výroby Leonard Horský mě provádí jednou z hal Semenářského závodu v Týništi nad Orlicí.

Čtěte také

Přímo tady se pracovníci věnují takzvané stratifikaci bukvic. To znamená, že bukvice převezené z lesa udržují se speciálních podmínkách, aby vyklíčily ve vhodnou dobu a školkaři je mohli ihned po odběru vysít a pěstovat kvalitní sazenice. „Stratifikace je vlastně probuzení bukvice z klíčního klidu. Aby se probrala a mohl z ní stromeček vyrůst.

Bukvice jsou uložené v bedýnkách po deseti kilogramech. Pracovníci je musí pravidelně provzdušňovat a dovlhčovat. „Počáteční vlhkost mražené bukvice je kolem 10 procent. My ji postupně dovlhčíme na 28 až 30 procent. Doba stratifikace trvá asi 3 měsíce, potom dojde k dovlhčení na 35 procent a bukvice by měla začít klíčit.

V Semenářském závodě Lesů ČR probouzejí semena stromů z klíčního klidu

„Já vám to ukážu. Tady vidíte, že se už začínají objevovat klíčky. A to je vlastně účel naší práce. Jinak ona stratifikace probíhá při teplotě přibližně 3 stupňů Celsia, vysvětluje Leonard Horský.

Čtěte také

Naklíčené bukvice následně třídí stroj, takzvaný optický třídič. Ten rozlišuje semena mimo jiné podle velikosti klíčku. Osivo se třídí opakovaně až do chvíle, kdy je délka klíčku sjednocená. Poté si ho odebírají lesní školky. Semenářský závod s Týništi zpracovává nejen bukvice, ale semena dalších víc než 30 druhů dřevin, listnatých i jehličnatých.

„Předosevní příprava u dřevin, které to vyžadují, probíhá celé jarní období. Jednak proto, že u každého druhu dřeviny je ta předosevní příprava jinak dlouhá, a zároveň lesní školkaři, kteří jsou odběrateli onoho připraveného osiva, si termín odběru stanovují sami. A my jim na tento termín osivo připravíme, vysvětluje ředitel Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku Miloš Pařízek.

Naklíčená semena (ilustrační foto)

Naklíčené bukvice by si měli poslední odběratelé odvést na konci května.

Spustit audio

Související