Vladimír Beneš – jeden z nejlepších světových neurochirurgů působil dlouhodobě v Ústí nad Labem

27. březen 2024

Lidský mozek má osmdesát miliard neuronů a triliony spojů. A jedním z lidí, kteří se v něm vyznají, je prof. Vladimír Beneš. Právem je považován za jednoho z nejlepších světových neurochirurgů.

V roce 1978 promoval na lékařské fakultě v Plzni. 18 let pak pracoval na neurochirurgickém oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Prožil tady výborné roky. Bydlel ve vile nad poliklinikou na Masarykově třídě a v práci měl podle svých slov odbornou svobodu. Mohl dělat věci, které chtěl a učit se. Krátce před sametovou revolucí absolvoval roční studijní pobyt na špičkovém neurologickém institutu v americkém Phoenixu.

Za největší štěstí v životě považuje nástup do Ústřední vojenské nemocnice v Praze roce 1997. 23 let tady působil jako přednosta. Stejnou funkci zastával také na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Vladimír Beneš má za sebou 9000 operací. Dnes už si vybírá jen ty náročné, snadnější přenechává mladším kolegům.

Kromě medicíny jsou jeho velkým koníčkem brouci. V Asii, Africe a Americe jich už nasbíral kolem 30 000.

Podařilo se mu dokonce chytit střevlíka, který ještě nebyl objeven. Pojmenoval ho po své ženě. Na entomologické výpravy často jezdí se svým kamarádem, hercem Oldřichem Kaiserem.

Od prezidenta Petra Pavla obdržel loni Vladimír Beneš medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti vědy.

autor: Milan Knotek
Spustit audio