Vinobraní ve znamení tradic a historie. Taková je oslava vína ve Velkých Žernosekách

29. září 2019

Tradiční oslavu vína a burčáku zažily Velké Žernoseky poslední zářijový víkend.

Od roku 2014 je vinobraní dvoudenní, a zatímco v pátek se veselí pomaličku rozjíždělo a na místo dorazilo několik stovek lidí, v sobotu se akce rozjela naplno a do Velkých Žernosek se sjelo několik tisíc diváků.

Popíjení vína a burčáku od místních vinařů, kulturní program, folková a dobová představení na několika hudebních divadelních a historických scénách a průvod s králem a královnou a Bakchem v čele - právě tak vypadalo dvoudenní žernosecké vinobraní.

„Včera nám počasí nepřálo, ale dnes se umoudřilo a vysvitlo sluníčko, pocity jsou zatím báječné,“ raduje se nezávislá starostka Velkých Žernosek Jaroslava Rúfusová

Pořádání Žernoseckého vinobraní se v obci traduje po skončení 2. světové války, s malými přestávkami dodnes. Jedná se o největší kulturní akci obce v roce a pokaždé se na ni sjedou stovky lidí z celého ústeckého kraje.

„Líbí se nám tady atmosféra. Podařilo se počasí lidi, nálada, pohoda a rodinná atmosféra. Lidi se zdraví a mají se rádi,“ popisuje návštěvnice vinobraní Kamila Munčinská, která přijela z Litoměřic

Žernosecké vinobraní myslí na dospělé i děti. Dětská scéna uvedla několik divadelních představení a na hlavní scéně se lidé těšili hlavě na vystoupení skupiny Děda Mládek Ilegal band.

„Nejsme tady poprvé. Před nějakými osmi, deseti lety se mi tu líbilo tak moc, že jsem po hraní odmítl jet domů a zůstal jsem tady spát, vzpomíná frontman skupiny Děda Mládek Ilegal Band Marcel Marek a dodává, že kapela vzhledem k charakteru akce kromě písní Ivana Mládka zařadila i tematickou píseň: Slavíky z Madridu od Waldemara Matušky.

autoři: Renáta Filipi , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související