Více než 16 tisíc aut denně projede centrem Strakonic. Pomoci má východní obchvat města

7. březen 2024 10:16

Nový silniční obchvat by měl v budoucnu ulevit Strakonicím. Náklady na jeho vybudování se odhadují na zhruba dvě miliardy korun. Město už vybralo prioritní trasu nové silnice, která má odvést tranzitní dopravu od Prahy směrem na Šumavu.

Podle posledního celostátního sčítání dopravy z roku 2020 projede denně centrem Strakonic přes 16 tisíc aut. Jak potvrzují obyvatelé města, velkou část z nich tvoří těžká nákladní doprava. „Je to nepříjemné, nedá se tady přecházet. Jezdí tu hodně nákladních aut,“ říká jedna z místních.

Pomoci má čtyřkilometrový východní obchvat města. Zastupitelé měli na výběr ze dvou tras, přednost dali takzvané modré variantě. „Vedlo nás k tomu několik věcí, zejména to, že modrá varianta měla lepší napojení na těch koncových bodech, to znamená směrem na Prahu i Vimperk. Za druhé, podle předběžných kalkulací vychází o patnáct až dvacet procent laciněji. Je ekonomicky výhodnější, a tudíž je i větší naděje na její skutečné vybudování,“ vysvětluje místostarosta Rudolf Oberfalcer.

Rozhodnutí zastupitelů otevírá možnost k dopracování studie prioritní trasy východního obchvatu Strakonic. „Ředitelství silnic a dálnic má nyní hotovou technicko-ekonomickou studii východního obchvatu silnice I/4. Hrubý odhad nákladů činí dvě miliardy korun v dnešních cenách,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

„Pokud bude projekt schválený a příprava bude bez výraznějších komplikací, předpokládáme, že stavba by mohla začínat v roce 2032, nebo 2033,“ dodává. Obyvatelé města i řidiči by se tak mohli východního obchvatu Strakonic dočkat v roce 2035.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související